Northern Trust: rente VS kan nog deze week door de 3%

Het is mogelijk dat de Amerikaanse tienjaarsrente al deze week door de grens van 3% breekt. Maar een verdere stijging acht Colin Robertson, hoofd vastrentende waarden van Northern Trust , om verschillende redenen niet waarschijnlijk.

Beleggers vrezen dat de rente in de VS verder oploopt. Hierdoor heeft er ook een correctie op de aandelenmarkten plaatsgevonden. Volgens Robertson is er onvoldoende bewijs dat de stijgende rentetrend daadwerkelijk doorzet.

Om te beginnen verwachten de meeste beleggers dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, zich zal houden aan de belofte om de korte rente dit jaar drie maal te verhogen. De praktijk leert dat de Fed de beleidsrente consequent minder vaak opschroeft dan aangekondigd, aldus Robertson. Daar komt bij dat de inflatie blijft steken op een relatief laag niveau, en bovendien onder controle is.

Minstens zo belangrijk is dat centrale banken buiten de VS hun stimulerende beleid heel langzaam terugdraaien. Daardoor is er een behoorlijk verschil ontstaan tussen de Amerikaanse rente en die in de rest van de wereld. Anders gezegd: de VS is aantrekkelijk voor (obligatie)beleggers en dat wordt nog meer het geval als de Amerikaanse rente verder stijgt. Neemt de vraag naar Amerikaanse (staats)obligaties toe, dan betekent dat tegelijkertijd ook dat het perspectief op een verder oplopende rente beperkt is.

Een rente van 3% op risicovrije tienjarige Amerikaanse staatsobligaties is ‘behoorlijk aantrekkelijk’ voor beleggers, benadrukt Robertson, die op dat niveau weinig verder opwaarts potentieel ziet. ‘Het is heel goed mogelijk dat we in februari het hoogste niveau van dit jaar bereiken, en dat zal veel beleggers verrassen.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.