BNY Mellon's Newton: Staatsobligaties Peru en Indonesië favoriet

Staatsobligaties uit Peru en Indonesië zijn het meest aantrekkelijk binnen de categorie overheidsschuld uitgegeven door opkomende landen. Bulgarije, Argentinië en Oekraïne zijn het minst aantrekkelijk. Dat stellen de obligatiespecialisten Trevor Holder en Carl Shepherd van Newton, een boutique van BNY Mellon.

Peru profiteert van de aantrekkende koperprijzen en vergroot het aandeel op de wereldwijde kopermarkt, aldus Shepherd, vooral ten koste van buurland Chili. De schuld bedraagt niet meer dan 23% van het bruto binnenlands product (bbp), en de valutareserves zijn groot. Trevor Holder heeft Indonesië als favoriet. De schuld is inmiddels beneden de 30% van het bbp; het begrotingstekort ligt onder de 3% (het bij wet vastgelegde maximum). De geldontwaarding, lange tijd een hardnekkig probleem in Indonesië, lijkt onder controle met een kerninflatie van minder dan 3%. Zowel in Peru als Indonesië is volgens Newton sprake van zeer aantrekkelijke rendementen gegeven de risico’s.

Bulgaarse staatsobligaties zijn juist veel te duur, aldus de experts, die er op wijzen dat er bij korte looptijden zelfs sprake is van negatieve rendementen. Van een acuut gevaar op wanbetaling is geen sprake, maar het gebrek aan transparantie van de Bulgaarse economie betekent dat de kloof met de rest van Europa blijft. Shepherd: ‘Ik geloof niet dat dit een crediteur is waar ik voor zou willen betalen voor het privilege om geld aan uit te mogen lenen.’

Hij noemt Argentinië als een voorbeeld van een land waar de markt totaal geen rekening houdt met het vermogen om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Afgelopen juni was de uitgifte van een 100-jarige obligatielening 3,5 maal overtekend – en dat voor een land met een lange geschiedenis van wanbetalingen. De rentevergoeding op Argentijnse staatsobligaties is onrealistisch, oordeelt Newton.

Holder en Shepherd vermijden ook het liefst Oekraïne. Veel van de huidige vraag (die de rente relatief laag houdt) komt van beleggers die de schuldmarkt van Venezuela zijn ontvlucht en op zoek zijn naar andere ‘high yield’-landen. Shepherd: ‘Deze instromen vinden plaats ondanks het feit dat Oekraïne het risico loopt leningen van het IMF, de EU en de VS mis te lopen.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.