Behandeling van ONWARD voor hypotensie bij dwarslaesie kan ook worden toegepast bij neurodegeneratieve aandoeningen

Onwd artikel nejm

ONWARD Medical, het medische technologiebedrijf dat zich toespitst op het herstellen van beweging, onafhankelijkheid en gezondheid bij mensen met een dwarslaesie, kondigt vandaag een belangrijke publicatie aan in het New England Journal of Medicine (NEJM). Het artikel gaat dieper in op het gebruik van de innovatieve aanpak van ONWARD voor de behandeling van orthostatische hypotensie bij een patiënt met MSA-P, een degeneratieve ziekte van het zenuwstelsel.

Het artikel 'Implanted System for Orthostatic Hypotension in Multiple System Atrophy' gaat over een 48-jarige patiënt die lijdt aan MSA-P, een vorm van de ziekte van Parkinson die het sympathische zenuwstelsel aantast. Door ernstige orthostatische hypotensie (lage bloeddruk) was deze patiënt bedlegerig en kon hij gedurende meer dan achttien maanden niet lopen of staan. Na de implantatie van een systeem dat de ruggenwervel stimuleert, kan de patiënt nu meer dan 250 meter lopen. Het NEJM-artikel bevat een animatie die deze nieuwe aanpak en de impact ervan op de patiënt beschrijft.

In het artikel van het NEJM wordt gedetailleerd ingegaan op het onderzoek dat werd uitgevoerd door NeuroRestore, een samenwerkingsverband tussen het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (EPFL) en het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV). Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Grégoire Courtine en neurochirurg dr. Jocelyne Bloch. Professor Courtine en dr. Bloch zijn co-auteurs van het artikel.

Deze implantatietechniek werd al gebruikt door de onderzoeksmedewerkers van ONWARD bij NeuroRestore voor de behandeling van orthostatische hypotensie bij mensen met een dwarslaesie, maar dit is de eerste keer dat is aangetoond dat de aanpak de levenskwaliteit verbetert van een persoon die lijdt aan een neurodegeneratieve ziekte. Zowel dwarslaesie als neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson kunnen leiden tot orthostatische hypotensie, een aandoening waarbij de bloeddruk sterk daalt bij voornamelijk veranderingen van lichaamshouding, zoals de overgang van liggen naar zitten of staan. Omdat de huidige behandelingsopties ontoereikend zijn, heeft dit een aanzienlijke negatieve impact op de levenskwaliteit van patiënten, aangezien deze mensen gedwongen zijn te gaan liggen om bewustzijnsverlies te voorkomen.

Dave Marver, CEO van ONWARD, verklaart in een persbericht: "Professor Courtine en dr. Bloch hebben een opmerkelijke doorbraak aangetoond in de aanpak van orthostatische hypotensie en de mogelijkheid om weer te kunnen staan en lopen, zelfs bij een persoon met een ernstige vorm van Parkinson. Terwijl ONWARD hard werkt om in 2023 therapieën voor de dwarslaesiegemeenschap op de markt te brengen, omvat onze toekomstige pijplijn ook zeer veelbelovende therapieën voor Parkinson en andere bewegingsgerelateerde aandoeningen."

ONWARD richt zich momenteel op de ontwikkeling en commercialisering van therapieën voor mensen met een dwarslaesie, maar verwacht zijn intellectuele eigendom, technologie en andere middelen te gebruiken om soortgelijke therapieën te ontwikkelen voor mensen met MSA-P en andere vormen van de ziekte van Parkinson. In maart 2022 kondigde het bedrijf aan dat het de intellectuele eigendomsrechten van EPFL en CHUV had verworven voor de ontwikkeling en commercialisering van ruggenmergstimulatietherapieën voor de ziekte van Parkinson.