abrdn: Dividenden betrouwbare bron van rendement in onzekere tijden

Obligaties en aandelen staan voor uitdagingen en ook cash is gezien de hoge inflatie niet ideaal. In het huidige klimaat kunnen dividendaandelen daarom een aantrekkelijke optie zijn, stelt Ben Sheehan, senior beleggingsspecialist bij abrdn, zeker gezien de gunstige voortekens voor bedrijven die kunnen groeien.

In periodes van hoge inflatie - meer dan 5% - doen bedrijven die veel dividend uitkeren het meestal beter dan de bredere aandelenmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Goldman Sachs, dat teruggaat tot 1940. Ook blijkt dat een focus op dividenden de impact van de inflatie op de beleggingsportefeuille kan temperen.

In de jaren zeventig, met toen ook hoge inflatie, behaalde de S&P500 een totaalrendement van 77% in USD. Van dit rendement was ongeveer driekwart toe te schrijven aan dividenden en herbelegde dividenden. Dividenden vormen een belangrijke component van het totale rendement, zelfs in een gematigd tot laag inflatoir klimaat, maar worden nog belangrijker naarmate de inflatiedruk toeneemt.

Vooruitzichten dividendgroei positief

Hoe zit het dan met het huidige dividendklimaat? Dividenden zijn er momenteel in overvloed en de vooruitzichten voor dividendgroei zien er positief uit. In de 12 maanden tot 31 maart 2022 hebben de bedrijven in de MSCI AC World index bijna USD 1300 miljard aan dividenden uitgekeerd. De dividenden die wereldwijd door deze indexbedrijven in 2021 werden uitgekeerd, lagen 17% hoger dan in 2020. Het wereldwijde economische herstel heeft dus zowel de winsten als de dividenden ondersteund.

Zelfs in 2020 hebben de aandelen binnen de index, ondanks de moeilijke omstandigheden, meer dan 1000 miljard USD aan dividenden uitgekeerd. Dit toont de veerkracht van dividenden en hun betrouwbaarheid als bron van rendement door de marktcyclus heen. De markten gaan ervan uit dat de bedrijfswinsten dit jaar met ongeveer 10% stijgen en we mogen een vergelijkbare groei van de dividenden verwachten. Ondanks de toenemende bezorgdheid over hogere inputkosten als gevolg van inflatie, de hogere kapitaalkosten en de mogelijke gevolgen voor de marges, zijn de meest recente kwartaalresultaten alvast zeer bemoedigend. Van de 54% van de S&P500-bedrijven die tot dusver over hun eerste kwartaal hebben gerapporteerd, heeft 76% de ramingen overtroffen. Ook de inkoop van eigen aandelen is toegenomen. Bedrijven hebben vertrouwen in het belonen van aandeelhouders, wat een goed voorteken is voor de dividendvooruitzichten.

Bovendien staan de liquide middelen op de balansen van bedrijven op een historisch hoog niveau en blijven de uitbetalingsratio's historisch gezien relatief laag. Pay-out ratio's zijn het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd aan beleggers en voor de MSCI AC World bedraagt de pay-out ratio momenteel 42%. Ter vergelijking: in de afgelopen 15 jaar bedroeg het gemiddelde 58%.

In de sectoren energie, materialen, vastgoed en industrie zijn de winsten en uitkeringen het snelst gestegen. Banken en financiële instellingen zien hun marges eveneens toenemen. De cashportefeuilles zijn ook hoog in sectoren zoals gezondheidszorg en technologie. De vooruitzichten voor dividenduitkeringen blijven dus positief over een brede basis van sectoren. Bedrijven die goede dividenden uitkeren, kunnen ook bedrijven zijn met een goed imago op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur (ESG).

Tot slot blijven de waarderingen redelijk. De MSCI AC World wordt momenteel verhandeld tegen 15,7x op basis van de verwachte koers-winstverhouding, dus ruim onder het vijfjaarsgemiddelde van 17,7x. Ondanks de recente marktturbulentie, de verwachtingen voor renteverhogingen en de inflatiedruk is het risico al voor een groot deel ingeprijsd.