Pimco: Nieuwe uitdagingen dwingen Fed te kijken naar langetermijnbeleid

De invloed van de pandemie op de productie en de neutrale beleidsrente hebben de Fed gedwongen haar beleid te evalueren. Dat schrijven Tiffany Wilding en Allison Boxer, economen bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

De boodschap van voorzitter Jerome Powell in de toespraak van afgelopen vrijdag in Jackson Hole was kort, duidelijk en direct: de inflatie blijft te hoog en de Fed zal niet terugdeinzen voor wat nodig is om de inflatie onder controle te krijgen.

Volgens Wilding en Boxer betekent dit dat beleggers, bedrijven en gemeenschappen gedurende langere tijd rekening moeten houden met hogere rentes. “Nu de inflatie naar verwachting zal afzwakken tot een niveau dat nog steeds boven de doelstelling ligt, denken wij dat de Fed dit jaar nog meer verkrappende maatregelen zal nemen en de rentes vervolgens zal handhaven, zelfs als de Amerikaanse economie in 2023 vertraagt”, schrijven de Pimco-economen.

Kort en bondig

De langverwachte toespraak van voorzitter Powell bracht de havikachtige boodschap waar beleggers naar zochten. Powell verwees naar de lessen uit het verleden om te onderstrepen dat de Fed het zich niet kan veroorloven dat het anker onder de inflatieverwachtingen los schiet, en dat de rente de vraag zal blijven beperken totdat de Fed er zeker van is dat de inflatie weer volledig onder controle is.

Implicaties op langere termijn

Hoewel de Fed-functionarissen bij het uitstippelen van hun beleid op korte termijn wellicht elk gegeven afzonderlijk in overweging nemen, hebben deze overwegingen belangrijke implicaties voor het monetaire beleid op middellange en lange termijn. “Tijdens de sessies werd nagegaan hoe de pandemische periode van invloed kan zijn op de productiviteit, de output en de neutrale beleidsrente op de langere termijn. Hierbij werd de vraag gesteld of het kader van de Fed moet evolueren om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Meer verkrappend beleid op komst

De vooruitzichten op een hogere inflatie en een lagere groei hebben de Fed in een lastig parket gebracht, maar de centrale bankiers hebben Jackson Hole gebruikt om opnieuw te bevestigen dat hun belangrijkste focus het verankeren van de inflatieverwachtingen blijft door de fed funds rate snel te verhogen. “Deze aanpak heeft al geleid tot het snelste tempo van verkrapping van de financiële condities sinds het faillissement van Lehman Brothers in 2008. Wij verwachten dat de Fed-functionarissen de komende kwartalen zullen doorgaan op de eerder uitgestippelde weg van verkrapping van het monetaire beleid, en de boodschappen die in Jackson Hole werden overgebracht, bevestigden dat het verkrappende monetaire beleid van blijvende aard is ondanks de uitdagende groeivooruitzichten.”