Vastgoedcrowdfunding maakt een spectaculaire sprong

In de eerste drie kwartalen van 2022 kende vastgoedcrowdlending een nooit gezien momentum! Op het Look&Fin-platform werden 65 dossiers online geplaatst voor de financiering van vastgoedontwikkeling, samen goed voor een totaalbedrag van € 42,4 miljoen en 33.946 geregistreerde leningen. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 werd een groei met +55% van het volume genoteerd!

Het huidige momentum laat zich enerzijds verklaren door de vastgoedprofessionals die in een inflatoire context hun financieringsbronnen willen diversifiëren en anderzijds door de aantrekkelijkheid van een sector die zeer populair blijft bij beleggers.

Een oplossing voor de krappere beschikbaarheid van bankkrediet en de stijgende rentetarieven

Hoewel de voorwaarden om een bankkrediet te bekomen steeds strenger worden en de leentarieven steeds verder stijgen, blijven de rentevoeten bij Look&Fin stabiel en dus zeer competitief voor de professionals in de sector.

François Jacquet, Head of Real Estate bij Look&Fin legt uit: “Vastgoedprofessionals kloppen nu spontaan op onze deur. Zij weten dat crowdlending hen helpt om bankleningen te verkrijgen, en er is zelfs meer! Sommige spelers werken voortaan uitsluitend met ons: wij kunnen immers hun volledige projecten financieren voor bedragen van meer dan € 2 miljoen!”

Op zoek naar meer rentabiliteit

Om hun rentabiliteit te verhogen, moeten ontwikkelaars, vastgoedhandelaars en andere professionals in de sector een constante activiteit behouden. De inbreng in eigen vermogen is daarbij cruciaal: zo kunnen de spelers verschillende projecten tegelijkertijd uitvoeren. Daarom beschouwen gerenommeerde spelers als Brody, Cores Development, Dexin, Fides Invest en Wilhelm & Co crowdlending als de oplossing voor gedeeltelijke financiering van eigen vermogen.

François Jacquet verklaart : “De stijgende kosten voor energie, materialen en de indexatie van de lonen hebben een rechtstreekse impact op de marges van vastgoedprofessionals. Zij zoeken dus niet alleen competitieve financieringsoplossingen, maar ook snelle oplossingen omdat de prijzen in de economische context zeer snel evolueren.

Bij Look&Fin zijn wij in staat om zeer reactief op te treden: dankzij onze technologische tools, de flexibiliteit van ons team en onze uitgebreide kennis van de vastgoedsector kunnen wij op zeer korte termijn beantwoorden aan de behoeftes. De vastgoedprofessionals vinden dat een echte toegevoegde waarde. Er wordt kostbare tijd gewonnen, wat een rechtstreekse impact heeft op de rentabiliteit van het project", voegt François Jacquet er nog aan toe.

Vastgoed, nog steeds een toevluchtsoord voor spaarders

Vastgoed behoudt een gebruikswaarde die beleggers nog steeds aanspreekt. De Look&Fin-beleggerscommunity blijft ondanks de economische context sterk gemobiliseerd en dossiers worden vaak binnen enkele minuten of zelfs enkele seconden gefinancierd. Meer dan 80% van de Look&Fin-geldschieters wil een portefeuille opbouwen met leningen in de vastgoedsector, zo blijkt uit een recente enquête.

“Qua investering heeft vastgoedcrowdlending een gediversifieerde ondergrond (profiel van de ontwikkelaar, type operatie, regio/land, enz.) die investeerders aanspreekt. Het is ook een tastbare sector die particulieren begrijpen. Ten slotte zijn de garanties en zekerheden die in het kader van de dossiers worden gesteld, zekerheden voor de geldschieters, waardoor zij hun risicobeheer in deze sector beter onder controle hebben”, besluit François Jacquet.