Kolmar A.G ondertekent marketingdeal met Synpet Technologies A.G voor circulaire krakervoeding

Kolmar A.G heeft aangekondigd te willen investeren in Synpet S.A, een onderneming met een eigen technologie voor de productie van circulaire nafta, een circulaire voedingsstof voor chemische kraakinstallaties. Mevrouw Ruth Sandelowsky, CEO van Kolmar, kondigde Kolmars plannen om te investeren in Synpet S.A aan, alsook het feit dat Kolmar dankzij die investering als enige de producten geproduceerd met die Synpet-technologie zal kunnen verhandelen.

KOLMAR GROUP AG is een Zwitserse onderneming met hoofdzetel in Zug en 24 kantoren wereldwijd. In de afgelopen 25 jaar is Kolmar uitgegroeid tot een marktleider in de sector, die meer dan honderd verschillende aardolie- en petrochemieproducten levert, waaronder biobrandstoffen en hernieuwbare energie. De onderneming is aanwezig in meer dan twintig verschillende landen. Ze verwerkt ongeveer 6 miljoen ton per jaar en heeft een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar. In de V.S. produceert Kolmar ook biobrandstoffen onder de naam American Green Fuels (AGF), met productielocaties voor biodiesel in Connecticut en Texas. Verder heeft de onderneming fors geïnvesteerd in cellulosetechnologie, waardoor in 2022 een nieuwe productie van hernieuwbare diesel zal worden opgestart. De kernfilosofie van Kolmar Group is er een van ‘Groei door Samenwerking’. Dat blijkt uit het complexe fysieke netwerk en de nauwe relaties met zakenpartners, die een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en de fundamenten van Kolmar wereldwijde onderneming.

SYNPET Technologies wil 90 miljoen euro investeren in Genk om er een eenheid te bouwen die moeilijk recycleerbare kunststoffen verwerkt tot synthetische olie, die in de petrochemische sector kan worden gebruikt als alternatief voor aardolie. Dat proces gebruikt de door Synpet gepatenteerde ‘TCP™’-technologie (Thermal Conversion Process), die een unieke oplossing biedt voor afvalbeheer en recyclage van kunststoffen. TCP™ is kosteneffectief en levert naargelang de ingevoerde afvalstoffen circulaire producten af, zoals synthetische olie, circulaire nafta, aardgas en meststoffen. Circulaire nafta kan worden gebruikt om chemische kraakinstallaties te voeden. De Synpet-technologie staat op het hoogste niveau, wordt momenteel ingezet op pilootschaal, biedt een continu en schaalbaar proces, en is koolstofneutraal.

Kolmar wordt de exclusieve verkoper van de volumes geproduceerd door de ingezette Synpet-technologie. De onderneming zal samenwerken met Synpet om tegen 2027 meer dan 150 kton PA aan circulaire voedingsproducten op de markt te brengen. De eerste volumes, afkomstig van een reeks geplande implementaties, zullen in 2025 beschikbaar zijn.

Owen Price-James, Consultant Director Business Development bij Kolmar, zegt: “Door de toenemende druk van consumenten, wetgeving en merkeigenaars om gerecycleerde kunststoffen te gebruiken, wordt de chemische sector geconfronteerd met een paradigmaverschuiving in de grondstofstrategie. De productie van circulaire voedingsstoffen zoals pyrolyse-olie heeft het potentieel om aanzienlijk te groeien als krakervoeding, vooral in de EU, waar de ‘green deal’ van de Commissie de decarbonisering en recyclage van chemische stoffen vereist.”

Mevr. Sandelowsky, CEO van Kolmar Group, merkt op dat “de sector zowel in Europa als in de rest van de wereld een wendbare markthandelaar nodig heeft om de volatiliteit binnen elke regio en tussen regio’s onderling te beheren. Dat biedt Kolmar de mogelijkheid om een dienstverlening te creëren met toegang tot pyrolyse-olie, opties voor de toeleveringsketen en opties voor kraker-operatoren.” Mevr. Sandelowsky voegt eraan toe: “De strategische doelstelling van Kolmar bestaat erin een materiële positie uit te bouwen als handelaar en dienstverlener voor hernieuwbare, circulaire producten en koolstofarme grondstoffen voor de brandstof- en chemiesector. Naast zijn huidige productiepositie voor biobrandstoffen in de V.S. en zijn huidige investeringen in cellulosetechnologie voor de productie van hernieuwbare diesel, heeft Kolmar zich gericht op een materiële positie in de ontwikkeling van circulaire chemische voedingsstoffen. Daartoe zal Kolmar voortbouwen op zijn huidige business- en kerncapaciteiten, die de levering en ontwikkeling van de markt voor pyrolyse-olie en circulaire voedingsstoffen consolideren en versnellen.”

De heer Price-James merkte op: “Naarmate de markt voor pyrolyse en circulaire en hernieuwbare voedingsstoffen voor kraakinstallaties groeit, zal de sector dienstverleners nodig hebben om de operationele volatiliteit voor zowel grondstofproducenten als krakerexploitanten in evenwicht te brengen, om logistieke infrastructuren te voorzien, zoals tank- en laadfaciliteiten, om kwaliteiten van meerdere productielocaties te mengen tot een aanvaardbare invoerkwaliteit voor kraakinstallaties (in plaats van oliën uit één bron naar afzonderlijke kraakinstallaties te verzenden zonder fungibiliteit), en om pyrolyse-oliën uit verschillende bronnen en technologieplatformen te upgraden/zuiveren tot ‘main grade’-krakervoeding.”

Kolmar wil investeren in specifieke projecten om deze toonaangevende positie in de sector te ontwikkelen. Mevr. Sandelowsky geeft aan dat “Kolmar van plan is om te investeren in Synpet S.A, een onderneming met een eigen technologie voor de productie van circulaire nafta, een circulaire voedingsstof voor chemische krakers. Deze investering ondersteunt de strategische ambities van Kolmar om te investeren in hernieuwbare, biologische en koolstofarme technologieën om toegang te krijgen tot de bijbehorende producten en markten en om te voldoen aan de aanhoudende en evoluerende behoeften op de chemische markten.”

Dhr. Cem Ozsuer, CEO van Synpet: “We zijn erg blij dat we Kolmar aan boord hebben als investeerder en handelaar voor onze producten. Dat bevestigt het vertrouwen dat ze in ons als team en in onze technologie hebben. Het bewijst ook dat de marktvraag aanwezig is zolang er een product van goede kwaliteit is. We kijken ernaar uit om de activiteiten in de toekomst samen uit te breiden naar verschillende regio’s.”