Reshoring halfgeleiders veroorzaakt tegenwind

Aandelen in halfgeleiders hebben het hele jaar onder druk gestaan en het reshoren van productie voorspelt weinig goed. Dat schrijft Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie bij Saxo, in een analyse van halfgeleiders zoals ASML.

Saxo’s mandje halfgeleiders is met 39% gedaald omdat de prijzen van memory chips en grafische kaarten zijn gedaald. Bovendien heeft de VS de US CHIPS Act uitgevaardigd, het grootste industriebeleid van het land sinds de Tweede Wereldoorlog, dat tot doel heeft een aanzienlijk deel van de toeleveringsketen van halfgeleiders terug naar de VS te halen, beter bekend als reshoring. Bovendien beperken de VS de export van halfgeleiders en apparatuur naar Chinese bedrijven, waarbij de recentste aangekondigde beperkingen 5 tot 8% van de inkomsten van producent TSMC kunnen treffen (het aandeel daalt met 3,5% in de pre-market handel)

Tsmc koers

De hele industriegroep wordt momenteel gewaardeerd op 10,3x op 12-maands vooruitzichten EV/EBITDA, wat nog steeds een premie is ten opzichte van het gemiddelde van 9,3x sinds mei 2005. Saxo ziet nog steeds een groot potentieel en groei in de halfgeleiderindustrie, maar omdat de financiële voorwaarden verder worden aangescherpt en de industrie een cyclische industrie is, verwachten wij dat de waarderingscompressie zal aanhouden. Beleggers moeten halfgeleiders in hun langetermijnportefeuille opnemen en er zullen grote risico-rendementskansen ontstaan omdat de waarderingen waarschijnlijk tot onder het langetermijngemiddelde zullen dalen, nu de totale aandelenmarkt waarschijnlijk ook lager zal worden naarmate de economische groei nog meer vertraagt door de strengere financiële voorwaarden.

Msci world semiconductors

De onderstaande lijst belicht de 10 grootste aandelen in halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur:

TSMC
Nvidia
Broadcom
ASML
Texas Instrument
Qualcomm
Intel
AMD
Analog Devices
Applied Material

Aandelensectoren rendementen