Waarom De Ene Ring bijna 7 keer meer waard is dan De IJzeren Troon

De Ene Ring en de IJzeren Troon staan centraal in de verhalen van Lord of the Rings en Game of Thrones. Heel wat levens gaan verloren of worden geruïneerd in de strijd om deze felbegeerde voorwerpen. ​ De gevoelswaarde van deze twee is dus heel hoog.

Maar als we kijken naar de geldwaarde, welk van de twee is dan het kostbaarst (of “precious”)? ​

Beleggingsplatform Saxo berekende de geldwaarde van enerzijds al het ijzer in de IJzeren Troon van Game of Thrones en anderzijds de waarde van het goud in de Ene Ring uit Lord of the Rings. Saxo deed dit op basis van de marktprijzen op de termijnmarkt voor ijzer en goud.

Ijzeren troon

Uit bovenstaande berekening blijkt dat De Ene Ring in geldtermen heel wat duurder en kostbaarder is dan De IJzeren Troon van Game of Thrones : 887,68 US dollar tegenover 127,36 US dollar. ​ Verklaart dat waarom De Ene Ring een zware last betekent voor de drager ?

Uiteindelijk werden beide voorwerpen vernietigd. ​ Volgens onze gegevens was de vernietiging van de Ene Ring dus een dure zaak.

De waarde van deze voorwerpen kan echter veranderen naarmate de prijs van ijzer sterk stijgt of daalt. Dat komt omdat de termijnmarkt, waar beleggers handelen op basis van de verwachting over de prijsbewegingen in plaats van de werkelijke goederen zelf te kopen, dagelijks fluctueert. Zo is goud sinds begin 2022 ongeveer 6% in waarde gedaald. In de twee tabellen hierboven hanteren we de futuresprijzen voor ijzer en goud op 7/10/2022. Deze prijzen vindt u op Saxo's handelsplatform.