Vertragende economie luidt nieuw tijdperk in voor beleggers in private markten

De zogenaamde “private market” fondsen zijn sinds de kredietcrisis bijna verdrievoudigd qua assets. Toch zijn de ‘goudlokje-achtige’ marktomstandigheden die deze razendsnelle opkomst mogelijk maakten nu aan het veranderen, wat nieuwe risico's en kansen met zich meebrengt voor beleggers.

Dat blijkt uit onderzoek van PGIM, de $1.300 miljard grote, wereldwijde vermogensbeheerder van Prudential Financial.

In het meest recente Megatrends rapport “The New Dynamics of Private Markets”, stelt PGIM vast dat verkrappende monetaire maatregelen en een afremmende economie beleggers voor uitdagingen zullen stellen. Onder meer ten aanzien van het steeds vager wordende onderscheid tussen private en publieke activa, het aanpakken van liquiditeitsproblemen en het verkennen van de nog relatief nieuwe segmenten van de private creditmarkten.

"Met de toenemende mogelijkheid van harde landingen in de VS, Europa en opkomende markten, zal dit de eerste test zijn sinds de kredietcrisis of niet-bancaire financiële instellingen het risico hebben gediversifieerd en de markt beter hebben beoordeeld, of dat ze nieuwe, verborgen concentraties van risico's hebben gecreëerd", aldus Shehriyar Antia, hoofd thematic research van PGIM.