DWS: Wanneer drukt de Fed op de pauzeknop?

Christian scherrmann
Christian Schermann

De Fed verhoogt deze week de rente met 75 basispunten. Dat is zo goed als zeker. De grote vraag is nu wat de Amerikaanse centrale bank in december voor ons in petto heeft. Volgens Christian Scherrmann, America-econoom bij vermogensbeheerder DWS, kan het best zo zijn dat de Fed het rentebeleid gaat herijken. “Meerdere renteverhogingen hebben immers tijd nodig om te landen in de economie en de financiële markten. De Fed staat een moeilijke taak te wachten; het moet de weg plaveien voor kleinere rentestappen zonder dovish te klinken en uiteindelijk zullen ze ergens een hawkish pauze moeten inlassen.”

“Tot nu toe heeft het rentebeleid van de Fed succes. De lucht loopt gelukkig uit delen van de economie die gevoelig zijn voor de rentestand, zoals vastgoed. De hoge inflatie drukt immers al zwaar genoeg op de portemonnee van zowel huishoudens als bedrijven en hogere huisvestingkosten konden ze niet goed aan. Daarnaast lijkt de arbeidsmarkt iets af te koelen. De vraag naar personeel neemt af met als gevolg dat de inflatie via een loon/inflatiespiraal beperkt lijkt te blijven”, merkt Scherrmann op.”

“De VS gaat de komende kwartalen een (milde) recessie in, een recessie waar er nog wel sprake is van hoge inflatiedruk. Dit kan de Fed ertoe zetten om op de rentepauzeknop te drukken. De rente zal niet worden verlaagd omdat de inflatie wel moet worden beteugeld. Mocht het nodig zijn kan de Fed besluiten om een volgende rentstap te zetten. De Fed zal niet eerder dan na de vergadering van december beginnen met het schetsen van zo’n scenario.”