Pictet AM: Winstprognoses VS veel te optimistisch

De beurscorrectie in februari heeft aandelen goedkoper gemaakt. Desondanks is de Amerikaanse aandelenmarkt nog steeds de duurste ter wereld, aldus Pictet AM. Volgens de vermogensbeheerder zijn de winstprognoses van analisten bovendien veel te optimistisch.

De consensusverwachting is een winstgroei van 19% dit jaar. Uit onderzoek van Pictet blijkt dat zo’n sprong alleen is voorgekomen toen de economie een nominale groei vertoonde van 5.9% - en dat is 1,5%-punt boven het huidige groeicijfer. ’Daarom denken we dat, tenzij de dollar significant in waarde daalt, de winstgroei waarschijnlijk geen positieve verrassingen zal laten zien. En we denken dat, gezien recente marktreacties, aandelen van bedrijven die teleurstellende resultaten laten zien hard worden gestraft. Voeg er stijgende rentes aan toe, en wij denken dat de argumenten voor een onderweging in Amerikaanse aandelen heel sterk zijn.’

Ook Amerikaanse en Europese high yield-obligaties zijn nog steeds duur, en daarmee eveneens zeer kwetsbaar voor een verdere verkrapping van het monetaire beleid. Amerikaanse staatsobligaties zijn juist aantrekkelijk, analyseert Pictet AM.

In de week die eindigde op 14 februari werd er meer dan $10 miljard aan de high yield-markt onttrokken, een van de grootste outflows ooit gemeten in één week. Desondanks is de risicopremie die beleggers in high yield krijgen ‘opmerkelijk stabiel’, zo stelt Pictet AM vast. ‘Voor ons betekent dit dat de sell-off nog niet is afgelopen.’

Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar hebben nu een effectief rendement van 2,9%, ongeveer 90 basispunten boven het laagste niveau in 2017. Pictet AM spreekt van een stevig koopsignaal, en benadrukt dat Amerikaanse treasuries vooral aantrekkelijk zijn in vergelijking met Europese staatsobligaties. Het verschil in rendement met Duitse bunds is op een niveau dat in twintig jaar nog niet zo hoog is geweest. ‘Een kloof die moeilijk te verdedigen is aangezien er geen groot verschil is in de groeipercentages van beide economieën.’ Pictet AM is onderwogen in Europese staatsobligaties, high yield (zowel in de VS als Europa) en Europese investment grade-bedrijfsobligaties.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.