Monex: US dollar verliest terrein door aanhoudende spanningen wereldhandel en opstappen Cohn

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe op de ontwikkelingen in de valutamarkt.

EUR. De euro sterkte gisteren flink aan en zet deze beweging ook deze morgen door. De enige uitgave van belang gisteren was de Detailhandel Inkoopmanager Index , welke de verwachtingen versloeg en een ferme verwachte groei liet zien. De kalender van vandaag belooft al wat interessanter te worden, met de definitieve versie van de Bruto Binnenlands Productgroei om 11:00 CET.

USD. De dollar werd meegesleurd in een draaikolk van risicomijdend sentiment waardoor het verliezen boekte tegenover euro, sterling en andere G10 valuta. Aanhoudende spanningen op het gebied van wereldhandel en de belangrijke economische adviseur van het Witte Huis, Gary Cohn, die zijn ontslag indiende liggen hieraan ten grondslag. Noord-Korea zocht toenadering met de rest van de wereld en vertelde dat het regime bereid is om afstand te doen van haar kernwapenarsenaal in ruil voor de garantie van de veiligheid van het land. Dit was echter niet afdoende om het risicosentiment lang genoeg te veranderen om de dollar te steunen. Elders gaf een van de meest prominente duiven van de Federale Reserve, Lael Brainard, een toespraak waarin zij aangaf dat de huidige inflatiedynamiek haar steeds meer vertrouwen geeft in het geleidelijk verhogen van de rente dit jaar. Vandaag om 14:15 CET verschijnen de ADP schattingen van de Non-farm payrolls werkgelegenheidsgroei.

GBP. Het Britse pond maakte kundig gebruik van de algemene dollarzwakte, maar zag aan de loefzijde toch de euro nog langszij komen. Bestuurders van Frankrijk en de rest van de Europese Unie zullen vandaag naar verwachting een spaak tussen de wielen van de ambities van Theresa May steken. Haar inzet voor de Brexitonderhandelingen is wederzijdse erkenning van elkaars rechtssysteem en volledige toegang voor Britse financiële instellingen tot de Europese markten. Het is nog onduidelijk of de boodschappen van vanmiddag genoeg nieuwe informatie zullen bevatten om de koers van het Britse pond in beweging te zetten. De belangrijkste economische data van vandaag was de Halifax Huizenprijsindex, welke volgens verwachting met 0.4% toenamen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.