Bank Nagelmackers: ‘obligaties eerste aan zet in 2023 daarna pas aandelen’

Bij Bank Nagelmackers rekenen ze voor volgend jaar op een marktherstel. Er is echter tijd om in de markt te stappen want de eerste maanden zullen nog volatiel verlopen. Stéphane Denys, hoofd vermogensbeheer en strategie, en hoofdeconoom Christofer Govaerts gaan alvast in 2023 eerst via obligaties de marktblootstelling verhogen om daarna resoluut voor aandelen te kiezen.

Inflatie nog een tijdje hoog

Govaerts christofer nagelmackers
Christofer Govaerts

Christofer Govaerts windt er geen doekjes om en volgens hem zitten we reeds in een recessie die pas rond de lente van volgend jaar zal eindigen. Tegelijk is hij ervan overtuigd dat we nog twee jaar geduld zullen moeten hebben om de inflatie te zien terugvallen tot de doelstelling van de Fed (vandaag rond 2,5-3%) en de ECB (2%) hoewel hij de komende maanden het inflatiemomentum ziet terugvallen. Zijn collega Stéphane Denys wijst er daarenboven op dat de terugval van de inflatie in de VS minder uitgesproken is dan in Europa. ‘In de VS zijn huurprijzen verantwoordelijk voor zowat 30% van het inflatiecijfer en ze nemen nog steeds sterk toe. Dit inflatiecomponent zou pas in de eerste kwartalen van 2023 moeten gaan afnemen.

Net als de hele markt kijkt Govaerts nu in de richting van de Federal Reserve en hoe snel de instelling haar ritme van renteverhogingen zal vertragen. ‘Het eindpunt van de monetaire verstrakking is vandaag moeilijk te bepalen. We rekenen erop vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar meer duidelijkheid te hebben omdat de piek van inflatie dan achter de rug zal zijn, net als de recessie.’ In zijn basisscenario rekent de hoofdeconoom erop dat de rente in de VS rond de 5 à 5,25% zal pieken en rond 3,25 tot 3,5% voor Europa.

Stephane denys nagelmackers
Stéphane Denys

Door de snelle en stevige renteverhogingen is de dollar sinds eind 2020 enorm versterkt (zie grafiek hieronder met munt op 100 begin 2010). En hoewel de munt recent wat is verzwakt, is hij niet van mening dat de zwakte zich komende weken en maanden zal doorzetten. ‘Dat zal zeker niet het geval zijn indien de volatiteit aanhoudt want in onrustige tijden speelt de dollar altijd haar rol als vluchtmunt.’ Later in 2023 liggen de kaarten volgens hem anders en zal een graduele depreciatie van de dollar zich aftekenen, zeker wanneer de eerste pivot van de Fed een feit zal zijn.

Nagelmackers reer 1

Eerst obligaties…

Christofer Govaerts wijst erop dat de markten in 2022 een atypisch verloop hebben gekend waarbij zowel aandelen als obligatie flink terrein hebben verloren. ‘Amerikaans staatspapier heeft zijn zwakste jaar ooit gekend terwijl de S&P500-index het slechter deed dan in 2008, het jaar van de grote financiële crisis.’ En veel marktparticipanten hebben door de slechte marktomstandigheden cash opgebouwd. Denys verwacht dat veel spelers die grote cashpositie in 2023 geleidelijk aan het werk zullen zetten. ‘Het is opmerkelijk dat we van de dotcomcrisis bij de eeuwwisseling is geleden dat zoveel cash langs de zijlijn stond.’ Volgens hem zal die cash in het eerste semester van 2023 voornamelijk naar obligaties gaan, nadat velen in 2022 hun posities sterk hebben afgebouwd. ‘Want vandaag staat er weer een mooie vergoeding tegenover het nemen van risico op de kredietmarkten. In high yield papier zijn jaarrendementen tussen 7 à 9% geen uitzondering. Bij de bank bouwen we alvast onze blootstelling naar obligaties stap voor stap. We gaan echter nog niet all-in want op korte termijn kan de langetermijnrente zowel in de VS als in Europa weer wat hoger.’

…en daarna aandelen

Bank Nagelmackers is voorlopig nog defensief belegd want tijdens de eerste jaarhelft kan nog veel gebeuren. De bankinstelling is overwogen in gezondheidszorg en de nutssector en lonkt tegelijk steeds meer in de richting van financials. ‘Eenmaal de rust wat is teruggekeerd, eerder naar de tweede jaarhelft toe, verwachten we dat aandelen zullen worden opgepikt en in een stroomversnelling zullen terechtkomen. In deze herstelfase zal er meer ruimte komen voor cyclische waarden en uiteindelijk ook techno-aandelen,’ onderstreept Stéphane Denys. Hij voegt er wel aan toe dat hij niet-Amerikaanse aandelen verkiest. ‘Bij een cyclisch herstel rekenen we erop dat aandelen uit groeilanden en Europa zullen outperformen. We tippen voor beide op een return die uit twee cijfers zal bestaan. Voor Amerikaanse en Britse aandelen zal dit minder zijn. EM- en Europese aandelen noteren tegen nauwelijks 10 à 15 keer de winst, wat historisch gezien laag is en Japanse aandelen van hun kant zijn in 20 jaar nooit zo goedkoop geweest.’ Hoofdeconoom Govaerts van zijn kant ziet in de tweede jaarhelft van 2023 ook Europees vastgoed weer tot leven komen. ‘Het staat buiten kijf dat vastgoed recent heeft afgezien en het is van 2008 geleden dat het marktsegment zo goedkoop noteert.’ In de grafiek hieronder is dit laatste goed te zien.

Nagelmackers vastgoedmarkt 2

Christofer Govaerts tipt ten slotte Zweden als één van de mogelijke positieve verrassingen voor 2023. ‘Het land heeft een degelijk macro-economische beleid en een sterke concurrentiepositie terwijl zijn munt goedkoop geprijsd is. De Zweedse beurs, die vooral uit industrials en financials bestaat, zou bovengemiddeld moeten profiteren van het cyclische herstel in de tweede jaarhelft: een buitenbeentje dus om de portefeuille mee te diversifiëren.'