Verwachtingen van Axel Botte, Global Strategist Ostrum AM, van besluiten centrale banken

Onderstaand de verwachtingen van Axel Botte, Global Strategist bij Ostrum AM, onderdeel van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers in aanloop naar de besluiten van de ECB en BoE. Volgens Botte is het waarschijnlijk dat zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England (BoE) de rente met 50 basispunten verhoogt.

Voor de ECB wordt het volgens Axel Botte een uitdaging om de nieuwe balansstrategie bekend te maken. “De grote lijnen van QT zouden vandaag moeten worden onthuld, terwijl de details tijdens volgende vergaderingen worden uiteengezet. Verwacht wordt dat de ECB in 2023 meer dan €330 miljard aan maturities uit haar Asset Purchase Program-portefeuille niet volledig zal herbeleggen.”

In het Verenigd Koninkrijk zal de BoE het lastig krijgen om te veel te verkrappen door geplande stakingen, neerwaartse risico's voor de bedrijvigheid en een afnemende vraag naar investeringen in woningen, ook al schommelt de Britse inflatie rond de 10%. “Langdurige fiscale versoepeling (via overheidssteun om energierekeningen te betalen) zou het tekort doen toenemen en de inflatie doen stijgen, hetgeen de beslissing van de BoE nog moeilijker zou maken.”