2022 stond in het teken van extreme schokken op de markt en 2023 zal waarschijnlijk opnieuw een volatiel jaar worden. In het wekelijkse marktcommentaar van BlackRock geeft de vermogensbeheerder drie tips voor beleggers om het jaar zo goed mogelijk door te komen.
“Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, is het dat je overal op voorbereid moet zijn. Beleggers moeten rekening houden met alle mogelijke scenario’s, want hogere volatiliteit zorgt voor meer risico, wat weer extra onduidelijkheden schept. Een goede voorbereiding is het beste wapen, dus probeer ook rekening te houden met scenario’s die op het eerste gezicht zeer onwaarschijnlijk lijken.”
“Geopolitieke risico’s vormen geen tijdelijke gevaar meer, maar zijn een continue factor in alle beleggingssegmenten. De geopolitiek bepaalt de economie, in plaats van andersom. De oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Amerika en China zien we bij BlackRock als langetermijnrisico’s. Daarnaast speelt de fragmentatie een rol. Doordat bedrijven hun toeleveringsketens verplaatsen, kan er een verschil ontstaan tussen vraag en aanbod.”
“Sommige basisprincipes – kopen in de dip, bijvoorbeeld – gelden in de huidige markt niet meer. Beleggers moeten een nieuw handboek voor zichzelf schrijven. Bij BlackRock houden we met een aantal zaken rekening. Zo zien we centrale banken niet ingrijpen om de recessie die ze zelf hebben veroorzaakt op te lossen. Daardoor verliezen veel beleggers hoop en verstommen aandelenrally’s. Tegelijkertijd wordt de recessie in de winstverwachtingen nog niet volledig meegerekend, terwijl de markten die al wel inprijzen. We hebben weinig vertrouwen in overheidsobligaties met een lange looptijd, omdat de centrale banken de rente waarschijnlijk niet zullen verlagen.
En er zijn meer factoren die de inflatie op lange termijn hoog houden, zoals de vergrijzende bevolking, geopolitieke fragmentatie en de transitie naar net-zero. Daarom zijn we voor het volgende jaar onderwogen in overheidsobligaties en aandelen uit ontwikkelde markten. Investment grade, Amerikaanse mortgage backed securities en Treasuries met een korte looptijd zijn daarentegen wel interessant. En voor alle obligaties geldt: liever inflatie-gelinkt dan nominaal.”