Beleggers lijken voorlopig minder rekening met handelsoorlog te houden

Netto instroom in industriële metalen mandjes bedroeg vorige week USD 9 mio
Beleggers zijn optimistisch naar aanleiding van het afnemende risico van een handelsoorlog. Hoewel de prijzen van basismetalen vorige week daalden, nadat Trump importheffingen op staal en aluminium had ingesteld, haalden veel ETP-belggers hierover hun schouders op. De tarieven zouden de aanvoer van metaal uit China kunnen beperken. Dat zou welkom nieuws zijn en zou zelfs de prijzen kunnen verhogen; China probeert nu al de capaciteit in staal en aluminium te verminderen en op deze manier krijgt het land een duwtje in de rug. De gevolgen voor grondstoffenprijzen zullen grotendeels afhangen van de reacties van andere landen. De afzwakking van de retoriek uit de VS aan het eind van vorige week zou ertoe kunnen leiden dat andere landen afzien van krachtige wederzijdse maatregelen, waardoor het risico op een ernstige escalatie van een handelsoorlog zou kunnen worden verminderd.

Goud ETP's trokken USD 14,5 mio aan, waarmee vorige week de eerste substantiële instroom in de afgelopen zes weken werd genoteerd
Stijgende rendementen van Amerikaanse staatsobligaties en een pauze in de zwakte van de Amerikaanse dollar hebben goud recentelijk minder aantrekkelijk gemaakt. De rol van goud als een safe haven indien zich ongewenste gebeurtenissen voordoen, maakt het edelmetaal aantrekkelijk voor beleggers die zich zorgen maken over geopolitieke gebeurtenissen.

Cacao rally zorgt ervoor dat beleggers winst pakken Tussen augustus 2016 en mei 2017 hebben cacao-ETP's een instroom van bijna USD 84 mio genoteerd, toen de prijzen in die periode met bijna 45% daalden. Beleggers bleken op koopjesjacht te zijn. Nu de cacaoprijzen opnieuw stijgen (+35 procent sinds december 2017), kunnen veel beleggers overwegen om winst te pakken. De prijzen stijgen na de uitspraak van de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) dat zij verwacht dat het productieoverschot dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar en dat zij de omvang van het surplus aan voorraden van vorig jaar inderdaad naar beneden heeft bijgesteld.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.