Nederlandse belegger optimistisch met toenemend vertrouwen

Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers blijft gestaag toenemen. Dat blijkt uit de nieuwste Saxo Market Sentiment waarin maandelijks enkele honderden beleggende klanten van Saxo hun oordeel over het beursklimaat geven. Het gemiddelde beleggersvertrouwen staat inmiddels 1,7 in de plus, het hoogste getal sinds Saxo is gestart met meten in april vorig jaar. In de maand december werd voor het eerst in lange tijd weer een positief sentiment gemeten onder Nederlandse beleggers. De drie maanden daarvoor was het beleggersvertrouwen negatief, met een score van -3,1 in september als dieptepunt. Vorige maand beoordeelde beleggers de markt met 0,8 in de plus, in januari is dit gestegen naar 1,7. Beleggers lijken dan ook optimistisch. Gevraagd naar hoe zij de huidige volatiliteit op de markt zien, stelt 42 procent van hen dat zij dit zien als een kans. Slechts zeven procent ziet dit als een risico; 41 procent geeft aan dit zowel als een kans als een risico te beschouwen.

Aex aandelen

Wijziging van aanpak

Het toegenomen vertrouwen betekent echter nog niet dat beleggers massaal hun strategie wijzigen. Drie op de vier blijft met eenzelfde risiconiveau beleggen als voorheen. Slechts acht procent is voornemens om risicovoller te beleggen, zeventien procent juist defensiever.

Ruim twee derde blijft hetzelfde aantal transacties doen. Een op de vijf is van plan om minder transacties te doen en een op de tien gaat het aantal transacties in de aankomende tijd ophogen.

Euro en eurozone

De euro en de eurozone blijven populair onder Nederlandse beleggers. Twee derde (65 procent) van hen geeft aan de voorkeur te geven aan beleggen in de eurozone, bijna zes procentpunt meer dan vorige maand. Dit is een flink verschil met het aantal dat de voorkeur geeft aan Noord-Amerika, namelijk iets meer dan een kwart (27 procent), waarbij dit aantal zelfs vijf procentpunt lager ligt dan in december.

De Aziatische-regio is het minst populair onder Nederlandse beleggers: slechts vier procent geeft aan dat dit hun voorkeur heeft, al is dit aantal wel verdubbeld ten opzichte van twee maanden eerder.

Gevraagd naar hoe de beleggers verwachten dat de euro zich in de komende maanden gaat ontwikkelen ten opzichte van de dollar, antwoordt een derde (33 procent) dat naar verwachting de euro sterker wordt. Zestien procent gelooft dat de dollar sterker wordt ten opzichte van de euro. Het overgrote deel (42 procent) stelt echter dat dit nauwelijks zal veranderen.

Verwachtingen aandelen

Telecom en IT genieten voorkeur

De energie- en IT-sector zijn nog altijd verreweg de populairste sectoren onder Nederlandse beleggers. Bij twee op de vijf beleggers staan de energie- en IT-sector in de top drie, gevolgd door de financiële sector (30 procent) en de grondstoffensector (28 procent). De grootste toename is zichtbaar bij de telecomsector: op dit moment is bij ruim acht procent van de beleggers de telecomsector een van hun drie favorieten – een toename van bijna vier procent ten opzichte van vorige maand.

Aandelensectoren

Indices in het groen

Zowel over de AEX als de S&P is de Nederlandse belegger op dit moment positief. Na een aantal maanden negatief sentiment met betrekking tot de indices, is dit in de afgelopen twee maanden positief veranderd. Vorige maand stond de S&P op 0,5; dit is nu 0,9. Voor de AEX was dit vorige maand 0,6; dit is nu tevens 0,9.