”We zetten in op opkomende markten in 2023”

De aandelenmarkten zullen de komende maanden zwak presteren, en de portefeuilles kunnen een impuls krijgen met Chinese (en Aziatische) aandelen en groeilandenobligaties.

Frédéric Rollin (Strategy Adviser bij Pictet Asset Management) voorspelt een goed begin van het jaar 2023, dat voor beleggers een beter jaar lijkt te worden. "Het belangrijkste thema van het nieuwe jaar zal niet langer de inflatie zijn. In de VS zal deze naar verwachting drastisch dalen naarmate het onevenwicht tussen vraag en aanbod van goederen verdwijnt, terwijl de stijging van de huurprijzen naar verwachting zal afkoelen onder invloed van de dalende huizenprijzen. In deze context zou de Federal Reserve de komende maanden gemakkelijker moeten kunnen werken.

Voorkeur voor de Verenigde Staten

Door de versoepeling van het monetaire beleid de komende maanden zouden de waarderingsmultiples in de Verenigde Staten de komende maanden moeten kunnen stijgen. "Er is echter geen reden om overdreven optimistisch te zijn over de aandelenmarkten, gelet op de belangrijke impact van het economische klimaat op de bedrijfswinsten.” In de Verenigde Staten verwacht Frédéric Rollin een economische groei van 0,5% in 2023, vooral onder impuls van de gezinsconsumptie.

"In Europa zal de situatie al even slecht zijn, en we gaan waarschijnlijk door een recessie vanwege de energiecrisis en het verlies van vertrouwen door geopolitieke onzekerheden. Tegelijkertijd zal de ECB haar monetaire beleid verder moeten verkrappen.” Zij verwacht voor heel 2023 een economische groei van ongeveer 0,2%. "Vanuit economisch oogpunt zouden we echter aan het ergste moeten ontsnappen, aangezien de gasvoorraden dankzij een relatief zachte winter op een hoog niveau blijven.”

Daarom denkt hij dat de voorkeur moet uitgaan naar Amerikaanse aandelen, die naar verwachting een snellere winstgroei zullen optekenen. "In Europa zal de economische groei sterker vertragen, wat zal leiden tot een sterkere terugval van de bedrijfswinsten. Dit verklaart waarom wij het huidige enthousiasme voor Europese aandelen niet delen.”

Optimistisch voor China

Hij is daarentegen wel enthousiaster over de Chinese markt (en Azië), zowel tactisch als strategisch, en ondanks een klimaat dat moeilijk lijkt op basis van de laatste economische indicatoren. "De crisis is diep en de groei is ondermaats geweest in 2022. De regering heeft echter het geweer van schouder veranderd met betrekking tot COVID-19, wat uiteindelijk moet leiden tot een economische versnelling.” Frédéric Rollin benadrukt dat men niet noodzakelijk moet wachten op een verbetering van de economische cijfers alvorens Chinese aandelen te kopen, gezien de uiterst aantrekkelijke waarderingen.

"Wij verwachten ook dat de fundamentals voor Aziatische bedrijven zullen verbeteren, met bedrijven die zeer competitief zijn in technologiesectoren, soms tot het punt dat ze bijna-monopolies zijn. In het segment van elektrische batterijen hebben drie Aziatische landen momenteel een marktaandeel van meer dan 90%.”

Aantrekkende groei

Het wijst ook op het potentieel van India op lange termijn, met een jonge beroepsbevolking en een welvaart die snel toeneemt dankzij Modi's moderniseringsmaatregelen. Door de band verwacht hij voor 2023 een moeilijke prestatie in aandelen voor beleggers die terughoudend zouden zijn om te diversifiëren naar Aziatische aandelen.

Qua sectoren meent hij dat groeisectoren zullen outperformen nu de belangrijkste centrale banken hun beleidsrente stabiliseren. "Defensieve sectoren zullen ook beter presteren in een moeilijker economisch klimaat. Onze voorkeur gaat uit naar gezondheidszorg, die zich op het kruispunt van deze twee trends (groei en defensief) bevindt.”

Aantrekkelijkheid van obligaties

Terwijl aandelen zich in 2023 zouden moeten stabiliseren, verwacht Frédéric Rollin dat de obligatiemarkten zich zullen herstellen, vooral Amerikaanse overheidsobligaties. "In de context van een economische vertraging zal de Federal Reserve minder agressief zijn, waardoor de langetermijnrente kan versoepelen. Hij is vooral tuk op investment grade bedrijfsobligaties. "Het is echter nog te vroeg om weer in high yield te stappen, omdat een verwachte recessie en de stijging van de wanbetalingspercentages nog niet volledig in de waarderingen zit.”

Ten slotte zijn obligaties van opkomende markten de laatste sterke overtuiging voor de komende maanden. "We zijn momenteel zwaar overwogen. De reële rente is historisch hoog en de context van een versoepeling van het Amerikaanse monetaire beleid in combinatie met een dalende dollar zou groeilandenobligaties een boost moeten geven.”