Columbia Threadneedle: Toch geen recessie in Europa in 2022

Alle seinen voor 2023 wezen op een recessie, maar dit lijkt in ieder geval op het Europese vasteland niet te gaan gebeuren. Dat zegt Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle in zijn commentaar ‘Has recession been cancelled?’. “Er is voor continentaal Europa een reële kans dat 2023 een jaar wordt zonder recessie en met een trage economische groei.”

“Ik had voor zowel de VS als voor Europa deze winter een recessie voorspeld, maar nu ziet het ernaar uit dat dit niet gaat gebeuren. In de VS hebben consumenten hun opgespaarde geld uit de covid-periode aangesproken om hun uitgaven op peil te houden. In Europa hebben de maatregelen om de vraag naar gas terug te dringen in combinatie met het vinden van alternatieve gasleveranciers en het warme winterweer gezorgd voor een scherpe daling van de gasprijzen”, aldus Bell. Hij voegt eraan toe dat de gasprijzen voor levering in de komende maand nu weer op het niveau staan van voor de Russische invasie van Oekraïne. De prijzen voor levering volgende winter zijn nog het dubbele daarvan, maar ook dat is veel lager dan enkele maanden geleden.

Voor het vasteland van Europa verwacht Bell nu geen recessie meer, maar in plaats daarvan een trage economische groei. “De Europeanen hebben hun ‘covid-spaargeld’ nog niet gebruikt uit angst voor de hoge energierekeningen. Reële inkomens in Europa staan onder druk, maar de werkloosheid blijft laag en nu de lente eraan komt, krijgen Europese consumenten weer meer zelfvertrouwen en dat zal de consumentenbestedingen doen stijgen.”

Ook in het Verenigd Koninkrijk kunnen consumenten volgens Bell opnieuw wat rustiger slapen nu de kans aanwezig is dat ook daar de energierekening in de loop van het jaar daalt. “Maar het feit dat de hypotheekrentes scherp zijn gestegen is een klap voor de huizenmarkt en voor consumenten. Het VK is kwetsbaarder dan Europa, in 2023 en ook daarna. Looninflatie is er aan het versnellen en de Britse centrale bank zal de rente moeten blijven verhogen.”

En de VS? De kans dat daar een soft landing komt, neemt toe nu de inflatiecijfers verbeteren, maar Bell verwacht desondanks nog steeds een recessie. “De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een te hoge looninflatie, die stopt voorlopig niet. Ook kan de Federal Reserve niet achteroverleunen en de rente kan verder stijgen en langer hoog blijven.”

Bell verwacht dat de arbeidsmarkt in de VS binnenkort een forse klap krijgt. “Bedrijven zien nu al een margedruk en zullen banen gaan schrappen. De grotere ondernemingen zijn al mensen aan het ontslaan. De trend is dat de consumentenbestedingen zullen gaan dalen en dat de Amerikaanse economie zwakker wordt. “