DWS: Fed zal de rente met 25 basispunten verhogen

De Amerikaanse centrale bank zal de rente deze week met 25 basispunten verhogen, zegt Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij vermogensbeheerder DWS. “Deze verhoging is minder dan de 50 basispunten van december, maar dit betekent in geen geval dat de Federal Reserve nu minder ‘hawkish’ is.”

Volgens Scherrmann zijn er genoeg redenen waarom de Fed ervoor zal kiezen om een krap monetair beleid te blijven voeren. “Ook al is er wat inflatie betreft enige vooruitgang, de arbeidsmarkt blijft hardnekkig robuust en de werkloosheid was in december 3,5%. De loonstijging blijft hoog en het lijkt erop dat de Fed verwacht dat de arbeidsmarkt voorlopig robuust zal blijven, ondanks dat het momentum in de economie aan het afnemen is.”

De Fed lijkt een rente boven de 5% te willen en met de huidige beleidsrente van 4,25% tot 4,50% is dit binnen handbereik, zegt Scherrmann. “De belangrijkste taak van Fed-voorzitter Jay Powell is de markten ervan overtuigen dat de rente voor een langere periode hoog blijft. Dat probeert de Fed al langer, maar de markten lijken het niet te willen geloven. Momenteel voorziet de markt een rente van rond de 5%, maar ze rekenen wel op renteverlagingen vanaf medio 2023.”

Er zijn twee verschillende visies over hoe de economie zich zal ontwikkelen. De Fed verwacht een zachte landing met een toenemend risico op een milde recessie waardoor de rente langer hoog blijft. De markt daarentegen prijst volgens Scherrmann een meer serieuze economische neergang in en denkt dat de Fed daarom de rente al snel weer zal verlagen. “Ik zit hier qua visie wat tussenin. Ik verwacht een milde recessie zonder grote toename van de werkloosheid. Hierdoor zal de inflatiedruk voortduren, waardoor de Fed het hele jaar druk blijft met het terugdringen van de inflatie. Reden waarom de centrale bank de rente voorlopig hooghoudt en dus niet snel zal tot een renteverlaging zal overgaan.”