Bijna een derde beleggers zet duurzaamheid en rendement op gelijke voet

Ruim een op de tien beleggers behoudt een positie in een duurzame belegging als het rendement licht zou dalen. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment waarin maandelijks enkele honderden beleggende klanten van Saxo Bank vragen over het beursklimaat en hun beleggingen beantwoorden. In de peiling van begin februari is speciale aandacht gegeven aan ESG-beleggingen.

Twintig procent van de beleggers belegt duurzamer dan vier jaar geleden en ruim dertig procent heeft de positie in sustainable investments sindsdien niet veranderd. Slechts zes procent van de ondervraagde beleggers heeft in diezelfde periode de positie in duurzame beleggingen afgebouwd. Ruim veertig procent is nooit begonnen met duurzaam beleggen. De redenen om duurzaam te beleggen lopen uiteen. Minder dan een tiende (7.9%) belegt duurzaam omdat het meer oplevert, net iets minder dan dertig procent doet het vanwege de leefbaarheid van de planeet.

Nog eens acht procent zegt een steentje te willen bijdragen aan het succes van duurzame ondernemingen. Rendement speelt ook een rol: iets meer dan dertig procent (30.5%) vindt rendement veel belangrijker dan duurzaamheid. Daar tegenover staat dat dertien procent van de beleggers bereid is een lagere opbrengst te accepteren van een duurzame belegging. Bijna een derde (31.6%) zegt duurzaamheid en rendement net zo belangrijk te vinden. Peter Siks, beleggerstrainer bij Saxo Academy: “Dat zo’n grote groep beleggers duurzaamheid en rendement een even zware weging toekent, laat volgens ons zien dat er steeds meer beleggers ervaren dat een duurzame belegging ook rendement kan opleveren. Het kan hand in hand gaan.”

Esg beleggen

Beleggersvertrouwen blijft klimmen

Nadat in september vorig jaar het beleggersvertrouwen de weg omhoog inzette, is er nu alweer voor de derde maand op een rij sprake van een forse toename. Op dit moment is het vertrouwen in de beurzen gewaardeerd op een 2.4 (op een schaal van -15 tot +15), nadat er al een forse sprong waarneembaar was in voorafgaande maanden (van 0.8 in december naar 1.7 in januari).

Vertrouwen beleggers

Indices in het groen

De AEX en de S&P blijven een gezonde toekomst tegemoet gaan volgens de beleggers in de peiling. Voor de derde maand op rij dichten beleggers groene cijfers toe aan beide indices; een groei van 1.3 voor de Amsterdamse index en 1.1 voor het grote broertje uit de VS.

Informatiesector fier bovenaan

De informatietechnologiesector staat met stip op de eerste plek in de sectoren van voorkeur voor beleggers. In de top vijf meest verhandelde aandelen van Saxo klanten wereldwijd in de maand januari is dat ook zichtbaar, met daarin Tesla op de eerste plek gevolgd door ASML, Amazon, Microsoft en Apple. Gedeeld tweede in de voorkeursectoren staan de energiesector en de grondstoffensector. Die laatste maakt een significante sprong van zeven procent, terwijl de energiesector een duik van drie procent maakt. In de volgende maand zal kunnen blijken of de winstcijfers van de grootste oliebedrijven die kortgeleden bekend werden gemaakt een direct gevolg hebben op de voorkeur van beleggers.

Sector beleggen

Over Saxo Market Sentiment

Saxo Bank peilt maandelijks het beleggerssentiment onder een ad random geselecteerde groep van enkele honderden van haar zelf beleggende klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.