abrdn: Europese small caps veerkrachtig en aantrekkelijk

Europese small caps deden het niet goed in 2022: de MSCI Europe Smaller Companies Index zakte 22,5%, terwijl de large caps maar 9,5% daalden. Beleggers stapten uit de beleggingsklasse vanwege de hoge inflatie, stijgende rentes, een vertragende economie en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast wisselden ze groeiaandelen in voor waarde-aandelen van lagere kwaliteit. Veel van deze factoren zijn nog aanwezig, maar wie goed kijkt, ziet redenen voor optimisme voor langetermijnbeleggers, stelt Andrew Paisley, hoofd small caps bij abrdn.

Economische indicatoren wijzen erop dat de inflatie haar piek heeft bereikt. In december lag deze in de eurozone op 9,2% terwijl dit in november nog 10,1% was. Dit heeft deels te maken met de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. De inflatie tackelen met hogere rentes brengt altijd kosten met zich mee en verzwakt de economie. Maar de komende recessie kan milder worden dan eerder werd aangenomen.

Bedrijven met een kwalitatieve groei zouden weer in de gunst moeten komen na de forse ‘waarderotatie’ van vorig jaar, aldus Paisley. In tijden van stress geven investeerders doorgaans de voorkeur aan bedrijven met een robuuste winstgevendheid, een goede cashflow, een sterk management, degelijke ESG-normen, hoge toetredingsdrempels, unieke groeifactoren en een sterk prijszettingsvermogen. Daarentegen kunnen bedrijven met een hoge schuldenlast of die afhankelijk zijn van externe factoren buiten de boot vallen.

Het in Zwitserland genoteerde farmaceutische bedrijf Bachem is bijvoorbeeld zo’n bedrijf dat blijft investeren in groei. Het wil de aankomende jaren de capaciteit aanzienlijk uitbreiden en investeert meer dan € 504 miljoen. Een andere naam uit Zwitserland is het geautomatiseerde draadverwerkingsbedrijf Komax. Het voert een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding door en kocht de nummer twee in de wereld op het gebied van verwerking van elektriciteitskabels en soortgelijke bedrading. Dit komt op een moment dat we een groeiende vraag naar bedrading in voertuigen zien en toenemende automatisering van het bedradingsproces.

En dan zijn er nog de waarderingen. Europese small caps hebben in het verleden gemiddeld 21% meer opgebracht dan large caps dankzij hun superieure groei- en winstpotentieel. Na de slechte prestaties van vorig jaar bedraagt het verschil momenteel 9%. De uitgesproken marktrotatie in 2022 betekent ook dat groeiaandelen onder hun historisch gemiddelde worden verhandeld. Deze waarderingen kunnen dus een aantrekkelijk instapmoment vormen voor langetermijnbeleggers.

Uit onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven als beleggingsklasse doorgaans beter presteren dan large-caps wanneer recessies ten einde lopen. Bovendien hebben Europese kleinere bedrijven, na periodes van relatieve underperformance – 1999, 2007-2008, 2011, 2018 – sterke outperformance geleverd in de twee daaropvolgende jaren. De beleggingsstrategen bij abrdn zien geen reden waarom dat deze keer anders zal zijn: veel van de componenten voor herstel zijn nu aanwezig.

abrdn ziet al voorzichtige tekenen van een opleving. In het vierde kwartaal van vorig jaar deden Europese small caps het veel beter dan aandelen uit de VS en de rest van wereld. De omvang van de outperformance, 10,9% tegenover een rendement van 0,8% op de MSCI World Index, is zeker indrukwekkend te noemen. Vandaar dat abrdn van mening is dat small caps een aantrekkelijke kans vormen voor beleggers met kennis van de geschiedenis en met een langetermijnvisie.