AXA IM: Geen pauze, maar kleinere renteverhogingen door centrale banken

Centrale banken als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed) zouden minder grote renteverhogingen kunnen doorvoeren in plaats van een pauze in te lassen. Hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group ziet dat de kerninflatie nog steeds te langzaam daalt voor een pauze in de renteverhogingen.

Financiële markten reageerden op de aanhoudende onrust in het bankwezen vorige week door hun verwachtingen voor de beleidsrente van de Fed en de ECB drastisch naar beneden bij te stellen. Maar hoewel voorzichtigheid is geboden, schrijft Moëc, “denk ik dat in het geval van de ECB een verhoging met 25 basispunten in plaats van de recente verhogingen met 50 basispunten de weg vooruit zou moeten zijn.”

Voor de Fed, die deze week het rentebesluit neemt, geldt dat de centrale bank van de VS een flinke deuk in haar geloofwaardigheid zou oplopen als zij deze week een pauze inlast voordat duidelijk wordt dat steunmaatregelen van de overheid de huidige onrust niet hebben aangepakt en de economie klappen krijgt. “Wij verwachten dus nog steeds dat de Fed deze week een verhoging met 25 basispunten doorvoert.”