Columbia Threadneedle: Fed zal rente voor eind 2023 fors verlagen

De recente onrust in de bancaire wereld komt op een moment dat banken al voorzichtiger werden met het verlenen van financieringen aan bedrijven. In de VS gaat de kredietverlening aan kleinere bedrijven al richting het niveau dat we zagen tijdens de financiële crisis van 2008. Dus, stelt hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle in zijn wekelijkse commentaar, zijn deze ontwikkelingen reden voor de Federal Reserve om van koers te veranderen? Zal de Fed deze week de rente verhogen om hem vervolgens juist weer flink te verlagen?

“De Amerikaanse centrale bank zal heel voorzichtig zijn met het verlagen van de rente nu de arbeidsmarkt zo krap blijft en de inflatie zo hoog. Te vroeg de rente verlagen kan ervoor zorgen dat een recessie nog erger wordt, zo weet de Fed uit ervaring”, aldus Bell. “Maar er zijn wel signalen dat de onderliggende inflatie minder wordt. Daarnaast is het van groot belang dat de loonstijging van mensen die van baan veranderden het afgelopen jaar flink afnam.”

Volgens Bell zijn we dicht bij het piekniveau in de VS en hij verwacht een forse rentedaling tegen het einde van 2023. “De situatie in Europa is heel anders. De ontwikkelingen rond de Credit Suisse-obligaties waren een schok en zullen het duurder maken voor banken om aan kapitaal te komen, waardoor de financieringsvoorwaarden strenger zullen worden. Aan de andere kant dalen de energieprijzen, wat weer positief is voor het vertrouwen van consumenten en ondernemingen. De ECB deed er goed aan om de rente vorige week met 50 basispunten te verhogen, omdat de kerninflatie stijgt. Het is zeer goed mogelijk dat de Europese rente eind dit jaar hoger zal zijn dan die in de VS.”