Europees onderzoek: Belgische kmo's top in export

Als Belgische kmo's exporteren, doen ze dat goed: maar liefst 64% van de ondernemingen die goederen exporteren, haalt meer dan de helft van zijn omzet uit het buitenland. Het Europese gemiddelde bedraagt slechts 49%. Bovendien zegt 77% van de Belgische respondenten dat export zijn omzet heeft gestimuleerd. Export blijkt ook een motor te zijn voor digitale transformatie, innovatie en een breder productaanbod.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat Alibaba liet uitvoeren bij meer dan 9.000 Europese bedrijven die goederen verkopen. De enquête ondervroeg zowel kmo's als grotere bedrijven die eindproducten exporteren, met een omzet van meer dan 1 miljoen euro en met twee of meer werknemers*.

“Dankzij export kunnen bedrijven hun economische uitdagingen beter doorstaan. Export helpt hen om te groeien, innovatiever te zijn en om vooruitgang te boeken met digitalisering”, aldus Roland Palmer, General Manager UK, Benelux & Nordic countries bij Alibaba Group, die duizenden Europese bedrijven ondersteunt om wereldwijd te exporteren met technologie, expertise en logistieke infrastructuur.

Belgische en Europese export floreert

Uit het rapport, waarvoor bedrijven uit België, Nederland, het VK, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zweden en Denemarken werden bevraagd, blijkt dat de Europese exportactiviteit bloeit: 80% van de bevraagde bedrijven exporteert momenteel. In België is dit zelfs 90% van alle respondenten. Bovendien verwacht 70% van de ondervraagde bedrijven die al exporteren, dit jaar nog meer te gaan exporteren.

De belangrijkste exportmarkt voor de ondervraagde bedrijven is de Europese Unie (EU). Dit geldt ook voor België, waar 33% van de respondenten naar de EU exporteert. Daarnaast exporteren Belgische bedrijven relatief vaak naar het Midden-Oosten (24%). Voor Nederland en het VK ligt de focus naast de EU ook op China. Frankrijk, Spanje en Zweden verkopen relatief vaker aan Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

Export stimuleert digitalisering, innovatie en productaanbod

Op het gebied van digitalisering hebben bedrijven nog wat in te halen. Slechts 38% van alle onderzochte bedrijven in de negen Europese landen is volledig gedigitaliseerd. In België ligt dat cijfer nog iets lager: 35% van alle bedrijven zegt volledig gedigitaliseerd te zijn. Toch wordt digitalisering gezien als een belangrijke manier om de verkoop te laten groeien.

Online marktplaatsen blijken ook een goede manier om de export te stimuleren: zowel grote als kleine bedrijven geven aan dat marktplaatsen helpen om nieuwe markten aan te boren en voorraden te plannen. Bovendien verklaart een derde van de bedrijven dat zij meer marktinzicht hebben gekregen, hun productaanbod hebben uitgebreid en hun marketingkosten hebben verlaagd.

Ondertussen werkt 61% van alle ondervraagde Europese bedrijven met een online marktplaats (56% van de kmo's). In België werkt 75% van de kmo's met een online marktplaats, tegenover 78% van alle Belgische bedrijven in het onderzoek.

Knelpunten bij de uitvoer

Het rapport belicht ook een reeks belemmeringen waarmee bedrijven geconfronteerd worden wanneer ze naar het buitenland willen exporteren. Zo noemt meer dan een op de vijf Belgen de registratie van handelsmerken en de bescherming van intellectuele eigendom als een knelpunt (23%), evenals een gebrek aan cultureel bewustzijn/kennis van overzeese markten (21%).

Andere vaak genoemde belemmeringen in België zijn problemen met de toeleveringsketen en logistiek (21%), prijsconcurrentie (19%), te veel papierwerk en bureaucratie (18%), politieke onzekerheid (16%) en productiecapaciteit die niet altijd toereikend is (14%).