BlackRock: Instroom wereldwijde ETF’s gedaald in april

De wereldwijde instroom in ETF’s kwam in april uit op $ 53 miljard, tegenover $ 65,1 miljard in maart. De daling kwam onder meer door een afname van de instroom in obligatie-ETF’s en in grondstoffen ETF’s. Dat blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock.

De instroom in obligatie-ETF’s daalde in april naar $ 25,2 miljard ($ 37,7 miljard in maart), vooral door een forse afname van nieuw kapitaal in rates-ETF’s. De forse daling werd deels gecompenseerd door high yield dat een instroom noteerde van $ 5,7 miljard, het hoogste niveau sinds november 2022. De kapitaalstroom naar grondstoffen was ongeveer nul in april, waar er in maart nog een instroom van $ 1,6 miljard was.

De instroom in aandelen-ETF’s was vrij stabiel: $ 26,5 miljard. Beleggers kochten met name aandelen-ETF’s in de Verenigde Staren en opkomende markten.

Laura Cooper, Senior Investment Strategist for iShares EMEA,bij BlackRock, zegt: “Beleggers zijn voorzichtiger geworden in april, zeker in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Er waren echter wel delen van de markt die risk-on bleven, met name via de instroom in opkomende markten. En we zagen dat Amerikaanse beleggers meer Europese aandelen-ETF’s kochten. De instroom in obligatie-ETF’s werd diverser met een grotere instroom in high yield en investment grade credit.”