DWS ziet brood in Amsterdam als strategische value-add vastgoedbeleggingsstad

Waarschijnlijk blijft de vraag naar kantoren in Europa de komende jaren fors dalen, maar vermogensbeheerder en institutionele vastgoedbelegger DWS denkt dat het bedrijfsleven niet zonder kantoorruimte kan. Energiezuinigheid, een CO2-vrije economie en ESG-overwegingen zijn niet alleen de smeerolie van beleggingsbeslissingen, maar ook van kantoorgebruikers.

DWS merkt dat de kapitaalwaarde van verouderde kantoren behoorlijk zakt. Door deze kantoren te kopen en te verduurzamen worden volgens de vermogensbeheerder mooie value-add kansen gecreëerd.

Na een diepgaande analyse komen de volgende zeven steden in beeld voor deze strategie:

Amsterdam is volgens DWS een bruisende en gewilde stad om te wonen en te werken. Vooral onder hoogopgeleide jongeren is de stad erg in trek. Amsterdam heeft weten te profiteren van Brexit. Behalve dat de stad heel goed bereikbaar is en over uitstekend openbaar vervoer beschikt, hebben beleggers te maken met strenge regelgeving wat betreft de energiezuinigheid van kantoren. Hierdoor ontstaat er vanzelf een breed aanbod van kwalitatief hoogwaardige kantoren.

London West End & City weten, ondanks Brexit, kenniswerkers uit alle delen van de wereld aan te trekken. Grote bedrijven hebben nog steeds het budget om zich hier in de allerbeste kantoren te vestigen.

Het centrum van Parijs kent heel weinig kantoorleegstand, maar steeds meer eindgebruikers trekken naar de binnenstad ten koste van andere minder centraal gelegen locaties, bijvoorbeeld om hun CO2-footprint te verlagen.

München is de vestigingslocatie voor veel grote Duitse bedrijven en multinationals. De forse investeringen in hi-tech infrastructuur lokken steeds meer snelgroeiende bedrijven uit allerlei sectoren naar de stad. Daarnaast worden er in München weinig kantoren bijgebouwd. Berlijn staat bekend om z’n creatieve en culturele sfeer. Er zijn er nog maar weinig duurzame kantoren en gezien het feit dat steeds meer bedrijven zich willen vestigen in de stad, is er nog veel werk te verzetten. Stockholm is een stad met een zeer hoog welstandsniveau en redelijk jonge inwoners. Innovatieve en life-sciences bedrijven hebben hun weg weten te vinden naar Stockholm. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel waardoor er gestreefd wordt naar een kantorenaanbod met de hoogste BREAAM-certificeringen.

Madrid kent een hoog percentage inwoners die in het centrum wonen en bereid zijn de korte reis naar kantoor te maken. In Madrid gaan relatief veel mensen weer fulltime naar kantoor post-covid. De vraag naar kantoorruimtes zal hierdoor, in combinatie met de groei van werkgelegenheid voor kantoorfuncties, blijven groeien. Naast de daling van de kapitaalwaarde van verouderde kantoren houdt DWS rekening met de gestegen bouwkosten, het huurgroeipotentieel en de verkoopprijs als de markt zich stabiliseert om de winstmarge te bepalen.