State Street: Risicobereidheid Europese beleggers op laagste punt in zes maanden

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index* (ICI) voor mei 2023. De Global Investor Confidence Index steeg naar 89,8, een stijging van 6,3 punten ten opzichte van de herziene waarde van 83,5 in april. De stijging van het beleggersvertrouwen werd aangevoerd door een stijging van 9,6 punten in de Noord-Amerikaanse ICI naar 85,1 en een stijging van 11,8 punten in de Aziatische ICI tot 101,1. De Europese ICI daalde daarentegen voor de tweede maand op rij en zakte met 11,3 punten naar 99,8.

"De over het algemeen sterker dan verwachte wereldwijde groei sinds het begin van het jaar resulteerde in een iets minder defensieve houding onder institutionele beleggers. Dat blijkt uit de stijging van de wereldwijde ICI naar 89,8", aldus Marvin Loh, senior global Macro Strategist bij State Street Global Markets. "Verdere stabiliteit in de Amerikaanse bankensector droeg bij aan een opleving van de Noord-Amerikaanse ICI naar 85,1, de hoogste stand in zes maanden, hoewel dit de zwakste regionale stand blijft. De recente stijging in de Europese ICI is omgebogen en zakte onder de neutrale 100-lijn naar 99,8, de laagste stand in zes maanden. Dat komt doordat de grootste economie in het blok in een recessie is beland en de inflatie naar verwachting leidt tot meer verkrapping door de ECB. Azië noteerde het sterkste vertrouwenscijfer en steeg naar 101,1 nu het einde van de wereldwijde verkrappingscyclus nadert."

Vertrouwen beleggers

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.