T. Rowe Price: Fed veroorzaakt recessie door rente verder te verhogen

-De gunstige arbeidsmarkt is een stimulans voor de consumentenbestedingen, maar heeft er ook toe geleid dat de Fed dit jaar zal doorgaan met de rente te verhogen.
- De arbeidsmarkt moet verder versoepelen om de kerninflatie aanzienlijk te laten dalen richting het streefcijfer van 2%.
- Mogelijk volgen nog één of twee renteverhogingen dit jaar. Vraag is of de Fed niet te ver verkrapt en een recessie veroorzaakt.

De Amerikaanse economie wil maar niet serieus vertragen. De arbeidsmarkt blijft sterk, hoewel de vraag naar werknemers begint af te nemen ten opzichte van het hoogtepunt in 2022. De sterke werkgelegenheidsgroei heeft de consumentenbestedingen ondersteund, maar dit heeft het voor de Federal Reserve moeilijker gemaakt om de inflatie de kop in te drukken. De Fed lijkt van plan om dit jaar de rente verder te verhogen en deze langer op een hoger niveau te houden dan de markten verwachten, meent Blerina Uruci, monetair econoom bij T. Rowe Price.

Geen grote barsten in het arbeidsmarktbeeld

De arbeidsmarkt lijkt langzaam te versoepelen. De werkloosheid steeg in mei tot 3,7%, en komt daarmee in de buurt van het laagste niveau sinds eind jaren zestig. Wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vertonen ook een geleidelijke stijgende trend, het gemiddeld aantal gewerkte uren is gedaald en de looninflatie is enigszins afgezwakt omdat de vraag naar werknemers niet zo sterk is als vorig jaar.

Het aantal vacatures per werkloze persoon lag echter nog steeds historisch hoog op 1,8 in april, dus er zullen aanzienlijk minder vacatures en meer werkloze werknemers nodig zijn om terug te keren naar het niveau van ongeveer 1,2 in 2019. Sterker nog, Uruci ziet nog geen geen grote barsten in het arbeidsmarktbeeld. Deze algemene trends zijn consistent met een arbeidsmarkt die normaliseert, niet met een economie die voor een nabije recessie staat. Over het geheel genomen verwacht Uruci slechts een kleine verdere stijging van de historisch lage werkloosheid tegen het einde van 2023.

De grote vraag ten aanzien van de arbeidsmarkt is of de loongroei snel genoeg vertraagt om te voorkomen dat er een loon-prijsspiraal ontstaat. Hoe langer de economie zich bevindt in een periode van hoge inflatie met een zeer krappe arbeidsmarkt, hoe groter het risico dat inflatieverwachtingen losraken en hogere looneisen van werknemers de inflatoire impuls versterken.

Sommige maatregelen tonen tekenen van vooruitgang op dit terrein en de looninflatie lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt op verschillende gebieden, maar de vooruitgang lijkt nog steeds erg traag te verlopen. Het wordt steeds duidelijker dat de economie meer zwakte op de arbeidsmarkt nodig heeft om de kerninflatie aanzienlijk te laten dalen naar het 2% doel van de Fed, vanaf meer dan 5% in mei. De taak om de inflatie onder controle te krijgen is nog niet voltooid.

De rente zal verder stijgen, maar in een trager tempo Tegen deze achtergrond van nog steeds te hoge kerninflatie moet de Fed het risico afwegen om de economie te vertragen zonder hem in een recessie te duwen. Uruci’s basisscenario voor de Fed is één of twee renteverhogingen in 2023. Het tempo waarin de rentetarieven zullen stijgen, zal echter veel langzamer zijn, waarbij het meest waarschijnlijke resultaat een verhoging van 25 basispunten is bij elke tweede vergadering.

Naarmate de rente verder stijgt, rijst de vraag of de Fed het beleid niet te ver verkrapt en een recessie veroorzaakt. Hoewel een zachte landing mogelijk is, acht Uruci een recessie waarschijnlijker. De hardnekkigheid van de kerninflatie, in combinatie met de vastberadenheid van de Fed om de inflatie te verlagen, zal de centrale bank volgens Uruci aanzetten tot een te sterk krap monetair beleid, wat uiteindelijk de economie in een recessie zal duwen. Wat betreft de timing, een neergang lijkt niet onmiddellijk te dreigen, meent Uruci, maar zij gelooft dat de economie waarschijnlijk tegen het einde van het jaar of begin 2024 in een reces