Northern Trust: China beste voorbereid op handelsoorlog

China wekt de indruk dat er al sinds de verkiezingen wordt voorgesorteerd op de situatie die nu is ontstaan. Het land is meer geschikt om een ’lang spel’ te spelen, schrijft Tannenbaum, alleen al omdat president Xi Jinping zo lang kan blijven zitten als hij wil. De interne oppositie is onder controle, benadrukt de econoom: ‘Je zult zakenmensen geen openlijke uitingen van bezorgdheid zien doen.’ China beschikt bovendien over ‘immense’ financiële reserves, waarmee ‘iedere storm’ uitgezeten kan worden.

p> In de VS zou het geduld wel eens beperkter kunnen zijn. Tannenbaum: ‘Met een stijgende staatsschuld kunnen de VS zich een onderbreking van de huidige economische expansie slecht veroorloven.’ Mogelijk leiden de midterm elections in november tot een kleinere steun voor president Trump en zijn handelsstrategie.

p> Toch heeft China wel het meest te verliezen, benadrukken ze bij Northern Trust . De exporten naar de VS vertegenwoordigen 4% van het Chinese bbp, omgekeerd bedragen de Amerikaanse exporten naar China minder dan 1% van het Amerikaanse bbp. Voor China zal het lastig zijn een alternatief te vinden voor sojabonen uit de VS; de tarieven zullen er dus toe leiden dat Chinese consumenten meer gaan betalen voor tofu en sojasaus. Tannenbaum benadrukt dat een langdurig conflict uiteindelijk alleen maar slachtoffers maakt, en dat een overeenkomst tussen de partijen de beste uitkomst is.

p> Northern Trust omschrijft Japan als een ‘onschuldige omstander’ in de handelsoorlog, die er niettemin last van heeft. De directe impact is beperkt aangezien de getroffen Japanse export van staal en aluminium naar de VS maar 2% uitmaakt van de totale export naar dat land; bovendien gaat het om hoogwaardige materialen die niet gemakkelijk te vervangen zijn. Echter, een toenemende onzekerheid in de markt draagt bij tot de vlucht in de yen als veilige haven. Dat is slecht voor de Japanse export en doorkruist ook het beleid om de inflatie aan te jagen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.