Hoe profiteren van de stijgende rente

Door Althea Spinozzi, Senior Fixed Income Strategist bij Saxo

Als de rente stijgt, vormt dat een bedreiging voor risicovolle beleggingen. Toch vormen Europese staatsobligaties een kans voor voorzichtige beleggers die zich willen indekken tegen de volatiliteit van de aandelenmarkt of als mogelijk alternatief voor spaarrekeningen met een laag rendement. Het rendement van Europese veilige havens heeft meer positieve dan negatieve kanten.

Beleggers zouden kunnen kijken naar het voorste deel van de rentecurve van verschillende Europese staatsobligaties. Als ze echter willen blijven beleggen in hoogwaardige staatsobligaties en tegelijkertijd hun rendement over meerdere jaren willen maximaliseren, kunnen ze kijken naar Oostenrijkse staatsobligaties. Oostenrijk (S&P: AA+) heeft een betere kredietrating dan België (AA-) en biedt aan de voorkant van de rentecurve een vergelijkbaar rendement als Belgische staatsobligaties. Bovendien betaalt België (BE0000337460) op 3 jaar slechts 1% coupon, terwijl Oostenrijk (AT0000A308C5) 2% coupon betaalt, waardoor het aantrekkelijker is voor inkomstenbeleggers.

Maar als beleggers hun rendement willen maximaliseren, moeten ze misschien naar Zuid-Europa kijken, en in het bijzonder naar Italië. Italiaanse BTPS met een looptijd van twee jaar (IT0005557084) bieden een rendement van 3,72%, terwijl ze een coupon van 3,6% betalen. Het is waar dat de Italiaanse staatsschuld tien jaar geleden de krantenkoppen haalde, maar sinds de Tweede Wereldoorlog is Italië nog nooit in gebreke gebleven. Het mooie van obligaties is dat beleggers een obligatierendement kunnen vastzetten bij aankoop, dus zelfs als de spreads groter worden, heeft dit geen invloed op hun winstgevendheid als ze de obligatie tot het einde van de looptijd aanhouden.

Staatsobligatie met een looptijd van 1 jaar

Het voorste deel van de rentecurve is gekoppeld aan het monetaire beleid van de ECB. Zolang de ECB havikachtig blijft, is er ruimte voor een hogere kortetermijnrente. Een vertragende economie zal echter de kans verkleinen dat de ECB de rente verhoogt, wat beleggers een kans biedt om geld te parkeren op het zeer korte deel van de rentecurve. ​ In België betalen staatsobligaties met een looptijd tot april 2024 (BE6308205044) 4% rendement op jaarbasis.

Hoewel beleggers aangetrokken zouden kunnen worden door de nieuwe Belgische staatsobligatie op 1 jaar (emissiedatum 4 september 2023 en een coupon van 3,3 %) en dit zien als een goede gelegenheid om op korte termijn liquiditeiten te parkeren, zouden ze ook alternatieven kunnen overwegen. Zowel de Germany 0% okt 2024 (DE0001141802) als de Germany 0% 2025 (DE0001141828) zouden hiervoor geschikt kunnen zijn.

Nu de ECB haar renteverhogingscyclus beëindigt en de economie verzwakt, is er een kans om een obligatieladder op te bouwen om te profiteren van de dalende rente over de hele rentecurve.