MFS: Fed maakt pas op de plaats

De Fed verhoogt de beleidsrente deze week niet. Dat denkt Erik Weisman, hoofdeconoom van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS. Hij wordt naar eigen zeggen bijgestaan door de markt, die volgens hem ook voorziet dat de Fed een pas op de plaats maakt. “Alleen de ‘dots’ in de Summary of Economic Projections en de toon die wordt gebezigd tijdens de persconferentie kunnen voor een verrassing zorgen”, aldus Weisman.

“De markt is vooral geïnteresseerd in eventuele hints van de Fed over een nieuwe renteverhoging later dit jaar of dat de centrale bank van plan is om langer de pauzeknop ingedrukt te houden. De kans dat er dit jaar nog een renteverhoging komt, wordt door de markt momenteel op ongeveer 50% ingeschat. De markt is wanhopig op zoek naar het juiste antwoord”, aldus Weisman.

“Het is onwaarschijnlijk dat voorzitter Powell een dovish standpunt inneemt, omdat hij de optie wil openhouden om de rente opnieuw te verhogen zonder dat de markt daarvan schrikt. Vooruitblikkend op 2024 zal de markt focussen op het aantal banen dat mogelijk in de VS verloren gaat, verschuivingen in de economische groeiverwachtingen, het werkloosheidspercentage en de kerninflatie. Deze informatie helpt bij het vormen van een antwoord op de vraag of de Fed geneigd is om rente voor langere tijd op dit hoge niveau te houden in plaats van de rente opnieuw te verhogen.”