Eindejaarseffect

Eindejaarseffect

Onderzoeken naar de historische maandelijkse rendementen van de diverse indices tonen seizoensgebonden patronen aan. Voor de Dow Jones Industrial Average index (sinds 1928) , de Duitse Xetra DAX30 (sinds 1960) of de Euro Stoxx 50 (sinds 1987) tonen een duidelijke seizoensgebondenheid van de “goede” en “slechte” beursmaanden en het beursklimaat.

De maanden januari en december worden aangeduid als goede maanden met een rendement van tussen de 1% en 3%. De maand september wordt als slechtste maand aangeduid met een rendement van -1% tot -4%. De slagzin van veel beleggers luidt dan ook; “sell in may and go away”.

Hoe is het mogelijk dat deze strategie welke al jaren bekend is nog steeds werkt?. Volgens de theorie van efficiënte kapitaalmarkten kan geen lange termijn een hoger dan gemiddeld rendement behalen zonder extra risico’s te nemen. Een verklaring is dat het seizoensgebonden karakter van de aandelenmarkten niet van een rationeel gedrag uitgaan. In de loop van het jaar zal er weer het een en ander worden teruggebracht zodra de aandelen de doelstellingen bereiken. Wanneer de doelstellingen niet behaald worden neemt de risico- aversie toe en is er minder tijd om potentieel verlies weg te werken.

Het principe van self fullfilling prophecy is een psychologisch verschijnsel in de beleggingswereld. Omdat het rendement van een portefeuille doorgaans verwacht wordt aan het begin van het jaar. Na vele crashes zoals in september 2008 of zoals in de herfst van 1928 en 1987 zijn veel beleggers voorzichtiger geworden.Onderzoeken van de Historische maandelijkse rendementen van de diverse indices tonen seizoensgebonden patronen. Voor de Dow Jones Industrial Average (sinds 1928), de Duitse DAX (sinds 1960) of de Euro Stoxx 50 (sinds 1987) tonen een duidelijke seizoensgebondenheid van de "goede" en "slechte" beursklimaat maanden geleden. Daarna worden de maanden januari en december maanden voor een heel goed aandelen faciliteiten, die - afhankelijk van de index - een gemiddelde waarde van 1 tot en met 3% opleveren. Gemiddeld krijgen de slechtste maand september, die gemiddeld 1 tot 4% verlies heeft gebracht. Slechtste tweede maand van augustus (zie grafiek). Een cursus over dit probleem gerichte beleggingsstrategie is ook onder de slogan "Verkopen in mei en ga weg 'bekend.

Hoe is het mogelijk dat deze strategie is al jaren bekend, maar nog steeds werkt? Volgens de theorie van efficiënte kapitaalmarkten kan geen lange termijn een hoger dan gemiddeld rendement zonder extra risico kan worden bereikt. Omdat het rationele gebruik van deze handelaren rendement, en dit al snel gelijk. Een verklaring is dat het seizoensgebonden karakter van de aandelenmarkten, zelfs niet van een rationeel gedrag van marktpartijen shows. Beleggers stijging aan het begin van het jaar, haar aandeel inzet en risico, rendement op sommige doelen te bereiken. In de loop van het jaar zal er weer worden teruggebracht zodra de prestaties doelstellingen zijn bereikt. Als de prestaties doelen werden niet gehaald, de risico-aversie in de loop van het jaar, neemt toe als meer en minder tijd te besteden blijft een potentieel verlies voor inhalen opnieuw.

In dezelfde score, de verklaring dat het een enorme psychologische verschijnsel van self-fulfilling prophecy betrokken. Omdat het rendement van een portefeuille wordt doorgaans verwacht vanaf het begin van het jaar. Dienovereenkomstig groot is de moed, inzet op nieuwe voorraad nemen. Na vele crashes vaak in de late zomer of herfst (bv 1928 en 1987) zich heeft voorgedaan, veel voorzichtigheid beleggers uit hun standpunten op voorhand goed en breng haar omzet druk op de tarieven. In de VS is er een speciale ingang about this: er eindigt in mei, de termijn voor belastingdoeleinden favoriete equity-inzet voor de pensioenen. Het verschijnsel van de oft jaar rally vloeit vooral voort uit het gedrag van institutionele beleggers, die eigenaar zijn van de hoge prijzen te kopen hun Jahresergebnisse nog steeds opwaarts te corrigeren ( "window dressing").

Deze seizoensgebondenheid kan worden gebruikt als een beleggingsstrategie. Zo heeft Deutsche Börse berekent bijvoorbeeld Seizoensgebonden strategie DAXplus de index. Hier is het eind juli, de index waarde per eind september en niet veranderd. Interim verliezen van de beleggers zou dus niet als een last worden. Vanaf oktober is geldig daarna weer de samenstelling van de DAX berekening.