Fris beginnen in 2009

De jaarwisseling biedt beleggers de kans om 2008 af te sluiten en een nieuw begin te maken. Financiële markten hebben al veel ellende ingeprijsd: sommige kredietmarkten lijken uit te gaan van faillissementspercentages van ver boven de 10% en de koerswinstverhoudingen op aandelenmarkten zijn (of lijken) met ongeveer 6 belachelijk laag.

Het economisch nieuws zal in 2009 niet vrolijk zijn, ook daarover bestaat geen enkele twijfel. De economische activiteit zal verder afnemen, bedrijfswinsten zullen krimpen en er zal veel terughoudendheid zijn bij kredietverlening. De Rabobank verwacht voor 2009 een nulgroei in Nederland en een krimp in de VS en in het VK.

Toch zijn verassingen in 2009 mogelijk, zelfs positieve! De recessie zal misschien al eind 2009 worden verdreven door nieuw herstel en beurzen zullen daar vroeg of laat een voorschot op nemen. Bent u daar klaar voor?

U moet – tenzij u van poker met hoge inzet houdt – uw portefeuille niet al te offensief positioneren. Maar anderzijds is het ook niet verstandig om enkel op veilig te spelen. Staatsobligaties hebben een mooie rally achter de rug, zullen voorlopig nog wel in trek blijven bij instituten, maar zeker bij de huidige lage rentevoeten is het niet reëel om een spetterende voortzetting van de rally te verwachten. Hetzelfde geldt voor spaargeld, sparen is uit in 2009. De huidige vergoedingen van 4 tot 5% contrasteren bij wat banken zelf ontvangen op de tegoeden bij centrale banken en zullen naar beneden gaan.

Daarbij is er een grote kans dat uw gewicht in aandelen aan de lage kant is en deze moet ophogen om bij uw aanvankelijk vastgestelde profiel uit te komen. Wie een jaar geleden 50/50 belegde in aandelen en obligaties, heeft nu waarschijnlijk een portefeuille met ongeveer eenderde aandelen. U moet serieus overwegen om dat op te hogen.

In het rapport Visie 2009 van de Rabobank doet de bank geen uitspraken over aandelenkoersen. In een huidig volatiel klimaat waarbij sentiment overheerst, is voorspellen volgens de bank een “hachelijke zaak”. Wel draagt de bank een interessant gezichtspunt aan over de waarderingen van aandelenmarkten. Deze zijn namelijk volgens de economen in lijn gekomen met hun lange-termijn historische gemiddelden.

Weliswaar zijn markten ten opzichte van de laatste tien of vijftien jaar niet duur, maar de jaren negentig zouden we volgens de coöperatieve bank beter als een uitzonderlijke periode kunnen zien dan als een overgang naar een permanent hogere waardering van pak-hem-beet koerswinstverhoudingen van vijftien.

Het is een interessante gedachte die de Rabobank naar voren brengt. Persoonlijk sluit ik het niet uit dat markten na een overdrijving naar boven in de negentig, nu te pessimistisch zijn. Maar stel dat ze gelijk hebben en we nu op een “normaal waarderingsniveau” zitten. Dat betekent slecht nieuws voor degene die hoopt op een herstel van 50-100% in een jaar tijd. Maar het zal een geruststellende gedachte zijn voor meer pessimistische beleggers op zoek naar een bodem in de markt. Bij een normale waardering zijn de risico’s immers een stuk kleiner dan bij een overwaardering.

Het nieuwe jaar dreigt bij voorbaat een interessant beleggingsjaar te worden. Wij wensen u en uw portefeuille een voorspoedig 2009!

Freddy van Mulligen is hoofd research van Morningstar Nederland. Hij waardeert uw commentaar, maar kan geen specifieke adviezen over fondsen of portefeuilles geven. Auteurs kunt u bereiken via de Analisten feedback.