Kansen voor OCE

Op 12 januari publiceerde OCE de 4e kwartaal-cijfers. Die waren slecht. De omzet van 802 miljoen euro was 5% procent lager dan in het 4e kwartaal van 2007. De nettowinst bleek verdampt en er werd voorgesteld geen slotdividend over 2008 uit te keren. De koers staat nu rond de laagste koers ooit. In het begin van vorig jaar stond er 13,59 euro (hoogste koers 2008) op de borden, nu is de koers Euro 2.05. Voor de bestaande aandeelhouders is het koersverlies natuurlijk dramatisch. Wij denken echter dat de beleggers die nu kopen een grote kans maken geld te verdienen.

Wat is er aan de hand?
OCE maakt vele soorten printers voor de profesionele markt. U moet o.a. denken aan printers die dagelijks duizenden bankafschriften en verzekeringspolissen printen voor financiële instellingen. Ook worden speciale printers geleverd aan bouwbedrijven en architekten.

Daarnaast zijn ook vele telecombedrijven, overheden, industrie etc cliënt. Oce behaalt haar winst uit verkoop van machines en uit de meerjarige onderhouds- en servicecontracten (Recurring omzet: inkttoners, papier, onderhoud etc). De Recurring omzet is ongeveer 70% van de concernjaaromzet.

De slechte resultaten zijn vooral het gevolg van het feit dat orders voor nieuwe printers voor de financiële sector sinds het 1e kwartaal van 2008 zijn gehalveerd. Ook de bestellingen uit de bouwsector zijn sterk afgenomen. Het is kommer en kwel dus. Het algemene negatieve segment op de aandelenmarkt heeft de koers nog meer doen dalen. Het management van OCE onderkent de problemen en heeft maatregelen bekend gemaakt die het tij moeten doen keren. In hoofdlijnen:

- samenwerking met concurrenten/collega's.
- schrappen van arbeidsplaatsen.
- overige kostenbesparingen (euro 80 miljoen).
- cash genereren door balansverkorting.

Geheel tegen het sentiment in, denken wij dat juist nu de tijd is om in te stappen. De rendements/risico verhouding lijkt erg gunstig.

OCE zit in zwaar weer. Dat weet de markt en dat weten wij. Wij zijn echter van mening dat de markt te negatief is over de toekomst van dit bedrijf. Er zijn meerdere argumenten voor deze stelling aan te voeren:

- de genoemde maatregelen zullen goed zijn voor de winstgevendheid.
- veel financiële instellingen hebben problemen, dit heeft tot gevolg dat er minder printers besteld zijn. De banken en verzekeraars blijken echter nu niet falliet te gaan.

Zij ontvangen staatssteun. Er zullen ongetwijfeld weer printers besteld worden. Of hebben de mensen geen verzekeringspolissen en (evt digitale) bankafschriften meer nodig? Het is fijn om te weten dat het marktaandeel van OCE in deze sector niet gedaald is in 2008.

- Ongeveer 70% van de omzet is Recurring omzet. Verkoop van papier, toner, onderhoud etc. zal niet volledig instorten.
- Ongeveer 40% van de jaaromzet (Verkoop + Recurring) komt van de Overheid, Onderwijs en Nutsbedrijven. Deze omzet is redelijk stabiel.
- De vrije kasstroom is nog steeds positief.
- Het bedrijf is is op de beurs nu ongeveer 180 miljoen euro waard.

Daarmee is het nu meer dan ooit een prooi voor bijvoorbeeld Xerox , Konica Minolta, Canon etc. Zij kunnen voor weinig geld OCE opkopen en veel synergievoordelen uitbuiten. Het bod zal dan natuurlijk de koers fors overtreffen.

U kunt als belegger op verschillende manieren profiteren van een eventueel koersherstel. De aandelen kunnen gewoon gekocht worden. U kunt ook besluiten op de gekochte aandelen een call optie te schrijven. Nu aandelen kopen en de call september 2009 uitoefenprijs Euro 2,40 (0,35) schrijven, is een mogelijkheid. Het neerwaarts risico is dan deels afgedekt. Een andere mogelijkheid is het schrijven van een put optie. Dan verdient u ook geld wanneer de koers niet stijgt! Voor de transparantie en wetgeving: De directie en cliënten van Wierda en Partners hebben positie in OCE. (E. Wierda, directeur).

“Edwin Wierda is Algemeen Directeur van Wierda en Partners www.wepv.nl Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om het doen van specifieke beleggingen. Iedere belegging die de lezer overweegt te doen, zal hij/zij moeten toetsen aan de eigen persoonlijke financiële situatie.”