Hoge optiepremies op Philips

De out of the money opties op Philips impliceren al tijden een hoge volatiliteit. Desondanks lijkt het aandeel de laatste maanden juist rond de 14 euro enigszins te stabilisereren. Biedt dit mogelijkheden om hiervan te profiteren?

Wanneer we kijken naar de premies van de out of the money opties dan wordt er zowel neerwaart als opwaarts potentieel van het aandeel verwacht. Vandaag (30 jan. 09) noteert het aandeel Philips rond de 14,30 euro, dit is ruim een procent lager dan het slot van gisteren. Philips gaf eerder al aan om haar dividend te gaan handhaven. Uitgaande van de consensus onder de analisten van een nominaal dividend van 69 eurocent dan bedraagt het dividendrendement bijna 5%. Dit zou het neerwaarts potentieel wat kunnen beperken.

Beleggers die de aandelen nog niet in hun bezit hebben kunnen uiteraard direct de aandelen kopen en er dan call opties op verkopen of zouden de positie eerst in kunnen gaan door put opties te verkopen en dan er dan bij een eventuele assignment weer call opties op te verkopen. Op deze manier wordt twee maal geprofiteerd van de hogere premies. Uitgaande van een koers van rond de 14,50 euro dan lijken de put opties met premies kort hier onder interessant.

Short puts Philips
De put april 14 noteert vrijdag 30 januari rond de 1,50 euro. Dit betekent dat indien hier op short gegaan wordt dat beleggers direct 150 euro per optie ontvangen. Hier komt echter wel de verplichting bij om de aandelen Philips te moeten afnemen op een koers van 14 euro indien de koers hier onder noteert. In theorie is het risico dan ook beperkt tot 14 euro. Stel dat Philips 0 euro noteert dan dienen de aandelen toch op 14 euro afgenomen te worden. Een niet aantrekkelijke zaak uiteraard.

Echter door de ontvangst van de premie is de effectieve aankoopprijs van de stukken Philips direct gereduceerd tot 12,50 euro (14 euro minus de premie van 1,50 euro). Beleggers die de stukken aangewezen krijgen kunnen dan direct weer calls verkopen om zo weer te profiteren van de relatief hogere implied volatility premies. Er dient uiteraard wel een armslag gemaakt te worden; bij een fors hogere volatiliteit dan zijn de optieschrijvers in het nadeel want dan gaan de verplichtingen hard tegenwerken.