Derivaten op ijzererts

Afgelopen woensdag stond in de Financial Times dat er op korte termijn door de banken derivaten op ijzererts geïntroduceerd gaan worden. Wanneer er derivaten beschikbaar zijn in ijzererts betekent dit dat er minder onderhandelingen zullen zijn tussen de mijnbouwers en de staalproducenten. Tot nu toe wordt de meeste ijzererts nog verhandeld via (OTC) contracten. Door de introductie van derivaten op ijzererts wordt het voor zowel de producenten als de consumenten (de staalproducenten) eenvoudiger om hun prijsrisico's af te kunnen gaan dekken.

De opkomst van derivaten wordt vooral toegejuicht door de grote partijen zoals Xstrata en BHP Billiton . Vooral het feit het prijsrisico gereduceerd kan worden wordt als zeer aantrekkelijk gezien. De huidige gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren tussen grote Chinese staalproducenten, zoals Baosteel en mijnbouwers als het Braziliaanse Vale do Rio Doce, het Brits-Australische Rio Tinto en BHP Billiton . In feite dicteren de Chinese staalproducenten de prijzen voor ijzererts.

De grote zakenbanken Morgan Stanley , Barclays Capital en Goldman Sachs zullen de aftrap gaan nemen met de introductie van deze derivaten. In 2008 kwamen Credit Suisse en Deutsche Bank met een handelsplatform voor ijzererts, hier was de interesse enorm voor. De handel in de spotmarkt nam in 2008 met 50% toe ten opzichte van 2007.