Buffet's grootste fout

Wie Buffett's aandeelhoudersbrieven leest weet dat Buffett zeer open en eerlijk is over de fouten die hij maakt. Niet enkel is dit een goede eigenschap, Buffett's fouten veranderen op deze manier in waardevolle lessen – niet alleen voor Buffett zelf maar vooral ook voor zijn vele 'volgers' wereldwijd.

Enkel in de meest recente aandeelhoudersbrief komen twee fouten naar voren. Allereerst de zeer kostbare 'fout' van Buffett om op het moment dat de olieprijzen absolute recordniveaus bereikten een enorm aandelenpakket van Conoco Philips , een oliemaatschappij, aan te schaffen. Ten tweede het investeren in twee Ierse banken die in Buffett's ogen goedkoop leken, maar na aankoop nog altijd met meer dan 90% in koers bleken te kunnen dalen.

Uiteraard maakte Buffett daarvoor ook fouten. Denk aan de aankoop van aandelen Pier 1 Imports, een al tijden slecht presterende retailer en waarvan de koers enkel verder gedaald is. Of Buffett's investering in US Airways: juist ja, een bedrijf in de luchtvaartindustrie - een industrie waarin het erg moeilijk is concurrentievoordeel te behalen en waarvoor Buffett daarom zelf vaak waarschuwt om in te gaan investeren...

ECHTER, GEEN VAN BOVENSTAANDE WAS BUFFETT\'S GROOTSTE FOUT OOIT

In een interview afgelopen jaar noemde Buffett geen van deze 'mislukkingen' als zijn grootste fout ooit. Buffett's grootste fout was eigenlijk niet eens een fout, maar meer een gemiste kans. In de woorden van Buffett: "It was a good investment that could have been great."

Specifiek wijst Buffett op zijn aankoop van aandelen Wal-Mart Stores halverwege jaren negentig. Nadat Buffett zijn eerste aandelen van deze superretailer had gekocht begonnen aandelen Wal-Mart Stores ietwat op te lopen. Dit was voor Buffett aanleiding om te wachten met het verder uitbreiden van zijn positie totdat aandelen Wal-Mart Stores opnieuw zouden gaan dalen.

Die daling kwam er echter niet... In tegendeel, aandelen Wal-Mart Stores begonnen aan een indrukwekkende klim die Buffett – indien hij zijn positie wel volledig had opgebouwd – ruim US $ 10 miljard zou hebben opgeleverd. En wel vaker miste Buffett een enorme koersstijging doordat hij hoopte in te stappen tegen een zo laag mogelijke koers.

Indien u belegt met een lange termijn perspectief en u komt een aantrekkelijk gewaardeerd en eenvoudig te begrijpen bedrijf tegen waarvan de winst de komende vijf, tien of twintig jaar vrijwel zeker substantieel hoger zal zijn, waakt u er dan voor dezelfde fout als Buffett te maken...

Slechts weinig bedrijven zullen aan bovenstaand criterium blijken te voldoen. Dus, laat u uw belegging in zo'n geval niet mislopen door de begrijpelijke wens de aandelen tegen de laagst mogelijke koers in handen te willen krijgen. Als lange termijn investering is het maar amper relevant of u aanvankelijk een paar procent meer of minder voor een aandeel betaalt dat in de eerste plaats toch al goedkoop was.

Nu door de substantiële koersdalingen van het afgelopen jaar zoveel bedrijven onder hun intrinsieke waarde noteren, wanen ervaren value-beleggers zich als kinderen in een snoepwinkel. Waakt u ervoor dezelfde fout als Buffett te maken en alle snoepgoed aan anderen over te laten, in de hoop dat de winkel volgende week nog gevulder zal zijn. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar onderstaande kwaliteitsbedrijven:

JOHNSON & JOHNSON
gemiddelde KW* afgelopen 5 jaar: 19,2
KW 2009: 11,2

MONSANTO
gemiddelde KW afgelopen 5 jaar: 41,1
KW 2009: 15,5

PEPSICO
gemiddelde KW afgelopen 5 jaar: 20,7
KW 2009: 12,7

WAL-MART
gemiddelde KW afgelopen 5 jaar: 19,5
KW 2009: 12,7

*) De term 'KW' staat voor koers/winst verhouding, een veelgehanteerde waarderingsmaatstaf.

Ieder van bovenstaande bedrijven beschikt over een sterke competitieve positie, en van ieder van deze bedrijven is het zeer waarschijnlijk dat de winst over vijf, tien en twintig jaar substantieel hoger zal liggen dan nu het geval is, terwijl momenteel tevens sprake is van de laagste waarderingen in vele jaren...

Uiteraard bestaat de kans dat dergelijke aandelen aanvankelijk eerst nog verder zullen dalen. Niemand kan voorspellen wat aandelen op korte termijn zullen doen. Maar op wat langere termijn bezien lijkt het ons heel wat waarschijnlijker dat aandelen als deze momenteel dichterbij hun dieptepunt noteren dan bij hun top.


Met vriendelijke groet,
Hendrik Oude Nijhuis