Banken conservatiever met kapitaal

Sinds maart 2008 zijn banken veel voorzichtiger geworden met de inzet van eigen kapitaal bij de handel op de financiële markten. Zo blijkt uit een onderzoek van het Zwitserse Credit dat de handel voor eigen rekening en risico in deze periode bijna met 60% is afgenomen. Voornaamste oorzaak voor de afname is crisis op de financiële markten.

Voor de zogenoemde proprietary trading reserveren zakenbanken meestal een deel van het eigen vermogen. Daar wordt nog een bedrag bijgeleend zodat een hefboom kan worden gecreëerd. Geleend geld is goedkoper dan eigen vermogen. Zo wordt de kans op een mooi rendement vergroot.

Volgens onderzoeker Daniel Davies leenden handelaren van de Amerikaanse zakenbanken in maart 2009 254 miljard op de obligatiemarkt. In dezelfde periode in 2008 was dat nog 600 miljard dollar. `De obligatiehandel is een goede indicator voor de situatie bij de hele proprietary trading`, aldus Davies. `Gegevens over de derivaten- en aandelenhandel van de zakenbanken zijn helaas niet voorhanden, maar het lijkt mij sterk dat de handel op de obligatiemarkt een uitzondering zou zijn. Het is bij deze vorm van effectenhandel momenteel overal kommer en kwel.`

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad (29-5-2009)
© Newsselect 2009