Vastgoed tast winst NL banken aan

De slechte commerciële vastgoedmarkt tast de winst van Nederlandse banken aan. Dat blijkt uit cijfers van de banken. Daarmee komt de voorspelling van analisten uit. De analisten voorspelden eerder al dat vastgoed de volgende klap zou geven aan de financiële sector. Het afgelopen jaar had de sector vooral last van afboekingen op verpakte hypotheekleningen.

Nu zorgt het commerciële vastgoed voor kopzorgen bij de banken. SNS Reaal presenteerde bijvoorbeeld een nettoverlies van 30 miljoen euro over het eerste halfjaar. Dit kwam vooral door afboekingen op vastgoedfinanciering. NIBC Holding schreef weer 56 miljoen euro af op Amerikaans vastgoed, terwijl ook ING de gevolgen van de slechte vastgoedmarkt ondervindt. De bank-verzekeraar meer dan 1 miljard afschrijven op de eigen beleggingen in vastgoed.

Dat de banken zo lijden onder de slechte vastgoedmarkt komt doordat banken en verzekeraars geld geleend hebben aan en belegd in commercieel onroerend goed. Nu de prijzen daar dalen en aflossingen onzeker worden, ondervinden de banken hier nu de gevolgen van. Bij ING en SNS is een groot deel van deze kredieten non-performing. Dit betekent dat er haperingen in de rentebetalingen zijn.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad (19-8-2009)
© Newsselect 2009