Regulering derivatenmarkt jaagt bedrijven op kosten

Regulering van de derivatenmarkt jaagt Nederlandse bedrijven op kosten. Dat blijkt uit een rondgang langs betrokken partijen.

Als gevolg van de kredietcrisis staat de regulering hoog op de prioriteitenlijst van de Europese en Amerikaanse politiek. Door de ondergang van enkele grote financiële instellingen zijn politici zich bewust geworden van de risico`s van de omvangrijke handel in derivaten buiten de beurs om. Die zogenaamde `over the counter`-derivatenmarkt (otc) heeft een omvang van zo`n 590.000 miljard dollar.

De Europese Commissie werkt aan nieuwe regels voor de handel in derivaten in de hoop deze transparanter en veiliger te maken. Zo wil de EC het storten van onderpand (`margin`) verplichten. Volgens de Europese vereniging van corporate treasurers (EACT) worden bedrijven door het invoeren van margin-verplichtingen op hoge kosten gejaagd.

EACT-voorzitter Richard Raeburn: `Het kan er toe leiden dat het werkkapitaal van bedrijven moet worden gebruikt om aan margin-verplichtingen te voldoen`. Hij pleit er daarom voor dat de strengere regels niet gaan gelden voor gewone bedrijven.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad (31-8-2009)

© Newsselect 2009