Conjunctuur en TNT

De stieren verslaan de beren momenteel met gemak. De aandeelkoersen stijgen eigenlijk al vanaf maart dit jaar. Natuurlijk zijn er af en toe slechte dagen maar deze worden door de beleggers aangewend om alsnog in te stappen. Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al schreef zijn de mensen bang de boot te missen.

Er is een grote discussie gaande tussen de stieren (de optimisten die denken dat koersen verder gaan stijgen) en de beren (die een koersdaling voor zien). Het grote twistpunt is de toekomst van de wereldeconomie. De discussie- en twistpunten: komt er een V- of W-herstel, komt er inflatie of deflatie, gaan consumenten weer besteden of niet en wat doet de huizenmarkt.? U begrijpt dat al deze aspecten met elkaar te maken hebben. De stieren zien een sterk herstel in hun glazen bol (scenario 1), de beren zien daarin juist nog meer ellende (scenario 2). Welke groep heeft er gelijk? Het antwoord op deze vraag levert veel geld op.

He is zonneklaar dat de economische cijfers aangeven dat er momenteel een wereldwijd herstel plaatsvindt. Het moet wel gezegd worden dat dit herstel begonnen is van een situatie waarin alles praktisch stil stond. De belegger moet nu een keuze maken. Wordt de effectenportefeuille nu gevuld met aandelen/obligaties en opties vooruitlopend op scenario 1, of juist op scenario 2? Wierda en Partners denkt dat de waarheid in het midden ligt. Er zal een verder economisch herstel plaatvinden, maar dit zal minder sterk zijn dan in sommige aandelen nu al is ingeprijsd. Wij mijden daarom juist die aandelen en beleggen de portefeuille gespreid.

Afhankelijk van het profiel van de cliënt, wordt een deel belegd in (ook bij inflatie) waardevaste obligaties, en in aandelen (wel of niet in combinatie met opties). De aandelen moeten het extra rendement bieden in geval van scenario 1. Een aandeel waarin wij kansen zien is TNT.

TNT is een wereldwijde speler in de post- en expresmarkt. Zij is actief in 200 landen. We kunnen stellen dat dit een zeer conjunctuurgevoelige onderneming is. Het bedrijf wordt geleid door Peter Bakker. De laatste cijfers werden gepubliceerd op 27 juli. Een winstdaling van 45% (EBIT) was natuurlijk niet goed maar de markt had erger verwacht. Interessant is dat Peter Bakker aangaf dat de dividendbetalingen weer hervat werden. Dit zien wij als een positief signaal. We mogen stellen dat de economische cijfers vanaf 27 juli zijn verbeterd. Dit zal impact op de resultaten van TNT moeten hebben. Deze worden op 2 november gepubliceerd.

Er zijn twee Amerikaanse concurrenten die in grotendeels dezelfde markten als TNT actief zijn (met name expresmarkt). Het gaat om UPS en Fedex. Deze beursgenoteerde ondernemingen worden al jarenlang genoemd als potentiële kandidaten om TNT over te nemen. Om de zoveel tijd speelt dit gerucht de kop weer op. De koers van TNT stijgt dan. Wij denken dat de kansen op een overname van TNT gestegen zijn. Alle bedrijven hebben kostenbesparingen doorgevoerd, zijn \"lean en mean\" en kunnen enorme schaalvoordelen realiseren wanneer de economie weer aantrekt. Wij denken dat het een kwestie van tijd is dat de geruchten over, of de werkelijke overname van, TNT weer in de media komen. Daarnaast zal UPS op 22 oktober haar cijfers publiceren. Fedex deed dat al op 7 september (goede cijfers).

Als we kijken naar de adviezen van analisten, is te zien dat steeds meer analisten kansen zien. Wij adviseren beleggers aandelen TNT te kopen (nu E 18,30) in afwachting van een verder economisch herstel of zelfs een overname. Om het risico (en het winstpotentieel!) te beperken kunnen daarop call opties geschreven worden. Voor de transparantie en wetgeving: de directie en cliënten van Wierda en Partners hebben positie in TNT(E. Wierda, directeur).

“Edwin Wierda is Algemeen Directeur van Wierda en Partners www.wepv.nl Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om het doen van specifieke beleggingen. Iedere belegging die de lezer overweegt te doen, zal hij/zij moeten toetsen aan de eigen persoonlijke financiële situatie.”