Op maandag 12 oktober vond de uitreiking van het boek "De schitterende eenvoud van het indexbeleggen" van Jacques Wintermans plaats in Dauphine (Amsterdam). Het boek werd uitgereikt aan niemand minder dan Arthur Docters van Leeuwen. Het boek van Wintermans laat in een helder verhaal zien waarom het indexbeleggen een zeer goede beleggingsstrategie is. Er zitten ontzettend veel voordelen aan het indexbeleggen aldus Wintermans. Eén van de grootste voordelen is de lagere jaarlijkse fee die hiervoor berekend wordt. Door het jaar-op-jaar effect wordt het voordeel van de lagere fees steeds sterker (progressieve werking).
De uitreiking van het boek vond plaats in het FD Auditorium in Cafe Restaurant Dauphine in Amsterdam op maandagmiddag 12 oktober. Kort na de opening van de middag werd iedereen welkom geheten door Hendrik Meesman. Hierna nam Jacques Wintermans het woord over om het boek aan Docters van Leewuen te presenteren. Wintermans gaf aan dat "het boek ergens over gaat" en dat werd door Docters van Leeuwen zeer op prijs gesteld.
Uitreiking "De schitterende eenvoud van het indexbeleggen" aan Arthur Docters van Leeuwen
Na de uitreiking van het boek werd er een vervolg aan de middag gemaakt door middel van een debat over de marktwerking in de beleggingsfondsenmarkt. De titel hiervan was: "Beleggingsfondsen: een goudmijn. Maar voor wie?" Het panel dat hier over ging discussiëren bestond uit: Jaap Koelewijn (professor Universiteit Nyenrode), Arnoud Boot (professor Universiteit Amsterdam), Jan Maarten Slagter (voorzitter VEB ), Jeroen Vetter (SNS Fundcoach), Hanzo van Beuzekom ( AFM ) en Fieke Van der Lecq (NMa).
Geen alfa krijgen maar er wel voor betalen
De conclusie van het debat was dat er in Nederland geen goede marktwerking is in de beleggingsfondsenindustrie. Veel aanwezigen waren van mening dat veel beleggingsfondsen geen toegevoegde waarde hebben (geen alfa), vooral na aftrek van de jaarlijkse fees. Volgens Wintermans is er in Nederland een overvloed aan beleggingsfondsen. Vier van de vijf doet het slechter dan de index aldus Wintermans.
Geen vraag maar aanbod Jeroen Vetter droeg aan dat beleggingsfondsenmarkt sterk aanbodgedreven is. Het gros van het aanbod van beleggingsfondsen is in handen van de drie grote banken aldus Vetter. Arnoud Boot voegde hier aan toe dat het zeker niet de verwachting is dat het huidige aanbod van beleggingsfondsen uitgebreid zal gaan worden met indexfondsen van de banken. Dit omdat dit kannibalisatie zou creëren. Grote banken snijden zich hier dan door in de hand.
Interview met de auteur Jacques Wintermans
Ook Jaap Koelewijn is positief over indexbeleggen. Hij roemt de overzichtelijkheid en de lage kosten.
Peter Van der Slikke (Top Capital) is ook zeer enthousiast over indexbeleggen. Hij roemt het spreidingsvoordeel en de lagere kosten. Op de langere termijn is dit effect gigantisch aldus Van der Slikke. Dit wordt sterk veroorzaakt doordat erbij hoge jaarlijkse kosten geen sprake is van een herinvesteringseffect. Daarnaast duidt hij op de onvoorspelbaarheid van aandelenkoersen. Voor particuliere beleggers is het indexbeleggen de enige optie omdat de particulieren het sowieso al slecht doen.
Marc Vijver (The Index People) is een branchegenoot van Meesman Index Investments sluit zich aan bij de woorden van de sprekers. Hij roemt de transparantie zodat beleggers geen blackbox-beleggingen doen. Tevens sluit hij zich aan bij de lagere risico's van indexbeleggen.
De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel.