Laat u niet verblinden door beurssucces; 2010 kan wel eens akelig veel op 1937 gaan lijken

Hoewel de beurzen gisteren wereldwijd nog maar eens recordcijfers neerzetten nadat zowel de VS als China sterke economische cijfers bekendmaakten, klinken een aantal gerenommeerde financiëel-economische goeroes zeer pessimistisch over 2010 en de jaren daarna. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Economic Association voorspelden verschillende aanwezigen dat het Amerikaanse bbp de volgende tien jaar nooit meer dan 2% per jaar zal groeien.

Krugman
Ook Nobelprijswinnaar Paul Krugman waarschuwt voor nog meer ellende. ‘Indien we niet oppassen kan 2010 akelig veel op 1937 gaan lijken,' zei hij op dezelfde bijeenkomst van de AEA. Hij verwees daarbij naar de regereing Roosevelt, die in 1937 de Grote Depressie voorbij achtte, een einde aan de economische stimuli maakte, en de economie opnieuw zag instorten.

‘Een paar occasionele goede cijfers beteken niets; zelfs wanneer de economie in een verlengde recessie zit, krijg je zo nu en dan goede cijfers'. In 1996 moest uit statistieken blijken dat de Japanse economie aan een sterk herstel bezig was. Uiteindelijk bleek dat het land toen pas halfweg een decennialange stagflatie zat. Krugman spoort de regering Obama aan de economische hulpprogramma's niet stop te zetten. Gebeurt dat wel, dan voorziet hij 30 tot 40% kans op een nieuwe recessie.

Een ander Nobelprijswinnaar, Joseph Stiglitz, zei niet in te zien hoe de Amerikaanse consument opnieuw geld gaat uitgeven terwijl de vastgoedprijzen (de belangrijkste creator van rijkdom) laag blijven. ‘Ik zie niet snel iets anders die rol overnemen, dus het kan nog een paar jaar duren vooraleer er opnieuw geld wordt gespendeerd.'

Volgen Ken Rogoff , professor aan de universiteit van Harvard, blijven de banken afhankelijk van de steun van de Amerikaanse schatkist, terwijl bedrijven afhankelijk blijven van goedkope kredieten. ‘Het lijkt alsof we in een tijdperk van de illusie van winstgevendheid zijn aanbeland,' zei hij.

Tegelijkertijd waarschuwen verschillende grote investeringsfondsen ondertussen voor een massale verkoop van overheidsobligaties door zowel de VK als de VS. Aanleiding daarvoor is het feit dat beide landen een recordniveau aan schulden opgebouwd hebben. Volgens Pimco (Pacific Investment Management Co), 's werelds grootste investeringsfonds, is dat scenario dodelijk voor het economisch herstel. Ook de investeringsfondsen BlackRock en Barings Asset Management hebben zich al tegen een massale uitverkoop van overheidsobligaties ingedekt.

Express.be