Kroes roept Sarkozy op het matje vanwege nationalisme

Nicolas Sarkozy mag bij Neelie Kroes gaan uitleggen waarom hij Renault wil verplichten de productie van de nieuwe Clio in eigen land te houden en die niet naar Turkije te verhuizen, zoals in februari door de automaker werd aangekondigd. De afscheidnemende Kroes, die tot het einde van de maand in functie is als eurocommissaris voor Mededinging, wil dat Frankrijk de EU-regels respecteert.

De Franse minister van industrie Christian Estrosi zei gisteren dat Frankrijk er niet afkerig tegenover stond om het aandeel van de staat in Renault op te trekken van 15 tot 20% en zo haar invloed in het bedrijf te vergroten.

In februari vorig jaar verklaarde toenmalig minister van Industrie Luc Chatel nog dat een steunplan van 6 miljard euro aan Renault niet gelinkt zou worden aan voorwaarden die de Franse activiteiten zouden bevoordelen. Net tegen die voorwaarden gaf Kroes haar goedkeuring voor de Franse plannen. 'Een opstoot van economisch nationalisme dreigt een spiraal van vergelding op gang te brengen die de vooruitzichten op een duurzaam herstel vertraagt', aldus Kroes.

Express.be