Hollywood is bezig met beursindex voor bioscoopfilms

Het Amerikaanse filmmekka van Hollywood start met een echte beurs waar beleggers terecht kunnen voor investeringen in nieuwe bioscoopfilms. Dat heeft Andy Wing, chief executive van initiatiefnemers Cantor Entertainment, bekend gemaakt. De Hollywood Stock Exchange bestaat al twaalf jaar, maar daarbij konden vooral filmliefhebbers officieus waardepapieren in nieuwe films kopen en verkopen, afgaande op hun inschatting welke producties tot blockbusters zouden kunnen uitgroeien.

De Hollywood Stock Exchange wil die gokomgeving echter verlaten en een echte beurs opzetten waar daadwerkelijk aandelen in nieuwe bioscoopfilms kunnen worden verhandeld. Het initiatief moet nog wel de goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten. Cantor Entertainment heeft echter al een concurrent, want ook Media Derivatives, dochter van het Amerikaanse investeringsfonds Veriana Networks, werkt aan een gelijkaardig plan.

"Het gaat hier om een industrie met een waarde van tientallen miljoenen dollars," merkt Andy Wing, een gewezen topman van het gespecialiseerde adviesbureau Nielsen Entertainment, op tegenover het magazine Hollywood Reporter. Hij verwacht dat de nieuwe beurs in eerste instantie individuele investeerders zal aantrekken. Op de beurs zullen toekomstige en recente filmreleases worden genoteerd met hun potentiële Amerikaanse ticketverkoop gedurende de eerste vier weken na de lancering.

De Hollywood Stock Exchange zal daarbij optreden zoals de traditionele beursbedrijven en beleggers toelaten om te investeren op korte of langere termijn. Wing voegt er aan toe dat de filmbeurs de producenten moet toelaten om het risico op hun werk te spreiden en de liquiditeit van hun investeringen te verbeteren.

De Hollywood Stock Exchange wil vier weken na de lancering van de films een afrekening maken. "Dat biedt de filmmakers een snellere return op hun investeringen dan mogelijk is met de filminkomsten zelf," merkt Andy Wing op. "Die traditionele inkomsten moeten immers het hele distributieproces volgen vooraleer er winsten worden uitbetaald." Nieuwe films zullen in de beursindex worden opgenomen van het ogenblik dat ze worden aangekondigd.

Zes maand voor de lancering van de film gaat de handel in de aandelen daadwerkelijk van start. Cantor Entertainment deed ruim één jaar geleden een aanvraag voor de filmbeurs bij de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. Volgens Wing wordt op dit ogenblik de laatste hand gelegd aan de antwoorden op een aantal opmerkingen die de beursregulator heeft geformuleerd.

Express.be