Beleggingskunsten Buffett in twijfel gebracht

De beleggingsstrategieën van door velen zo gerespecteerde belegger Warren Buffett zijn voor het eerst openlijk in twijfel gebracht. Volgens bestsellerauteur en zelfbenoemd ‘psycholoog van het toeval’ Nassim Taleb kan het beleggingssucces ook te verwijten zijn aan een flinke dosis geluk.

In het online magazine ai5000 benadrukt Taleb dat hij niet zegt dat Buffet geen vaardigheden in huis heeft, maar dat er bewijzen te kort komen om Buffett's vaardigheden per definitie te koppelen aan zijn wereldwijd uitgemeten beleggingssucces.

Dat eerder niemand twijfelde aan de filosoof is niet gek. Met een bedrag van 37 miljard dollar, volledig verkregen met beleggen, is Buffet een van de rijkste mensen ter wereld. In 2008 werd Buffet uitgeroepen tot rijkste man ter wereld, in 2009 verhuisde hij naar de tweede plaats doordat hij Bill Gates voor moest laten gaan, aldus het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De beleggingsgoeroe die vorig jaar nog 25 miljard dollar in rook zag opgaan zou zich best nog wel eens kunnen vinden in de bevindingen van Taleb. Dit door zijn legendarische uitspraak: "Wij blijven meer geld maken terwijl we snurken, dan wanneer we actief bezig zijn."

Over George Soros heeft Taleb positievere uitlatingen en staat er zo als hij zelf zegt ‘vele malen steviger voor'. Volgens de bestsellerauteur is er voor George Soros twee miljoen keer meer statistische bewijs dan bij buffet dat zijn successen geen toeval zijn.

Het geloof in Buffett wordt al vele jaren door velen gevolgd. De ‘Psycholoog van het toeval’ zal hier dan ook niet zomaar verandering in brengen.