Google en Twitter zijn de beste indicators voor de staat van de economie

De maandelijkse werkloosheidscijfers worden zowat overal ter wereld beschouwd als een uitstekende barometer om de gezondheid van een economie weer te geven. Volgens The Wall Street Journal kunnen deze cijfers al dagen, zoniet weken vooraleer ze door de landelijke statistiekagentschappen worden vrijgegeven, worden geraadpleegd door de zoekopdrachten op Alphabet , Twitter en de online telefoongidsen te combineren.

Uit onderzoek in opdracht van de krant blijkt dat de iets beter dan verwachte cijfers voor februari al waren opgemerkt door de tendensen op internet in kaart te brengen. Zo was het aantal tweets op de microbloggingsite Twitter met betrekking tot werkloosheid, het zoeken naar werk of de angst om een job kwijt te spleen tussen augustus 2009 en februari 2010 licht gedaald.

Ook Alphabet kwam tot eenzelfde analyse door de Insight functie te gebruiken. Hoewel de studie zich pas in een beginstadium bevindt, beginnen steeds meer traditionele statistici zich ervoor te interesseren. Een onderzoekscel van het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT, en een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, heeft Alphabet gebruikt om de vastgoedverkoopcijfers te kennen. Als gevolg daarvan kon het MIT al twee maanden vóór de officiële instanties een goede inschatting van het herstel van de vastgoedsector aankondigen.

Twee jaar geleden al introduceerde Alphabet in de Verenigde Staten Alphabet Flu Trends, een dienst die statistieken bijhoudt gebaseerd op de ingave van zoekopdrachten naar de seizoensgriep. Alphabet kwam er achter dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid aan griep gerelateerde zoekopdrachten en het aantal griepgevallen. Door statistieken bij te houden van verschillende Alphabet zoekopdrachten kan een real-time schatting gemaakt worden van het aantal griepgevallen in een bepaald land.

Het grote voordeel hiervan is dat de gegevens nagenoeg real-time zijn. Dit in tegenstelling tot andere systemen die de griepepidemie in kaart brengen. Deze laatsten hebben soms dagen, zo niet weken nodig om hun gegevens compleet te maken. Toch gaat het volgens Alphabet over complementaire en niet om unieke informatie.

Express.be