China: Binnen 10 jaar reizen met de trein van Londen naar Peking

De Chinezen hebben plannen om de ruim 13.000 kilometer die Peking van Londen scheiden te overbruggen met een hogesnelheidslijn. De afstand die in 10 uur met het vliegtuig kan worden afgelegd, zou per HST twee dagen in beslag nemen. Dat meldt The Daily Telegraph.

China wil tegen 2020 in totaal 16.000 kilometer aan hogesnelheidslijnen hebben. Daarmee krijgt China in één klap een reusachtig hogesnelheidsnetwerk, zoals geen één land heeft. Op dit moment rijden er al hogesnelheidstreinen in China. De HST die Wuhan met Guangzhou verbindt is met 400 kilometer per uur de snelste reizigerstrein ter wereld.

De hogesnelheidslijn Peking-Londen zal lopen van Peking naar Khabarovsk, een deel van Siberië. Vanuit daar gaat de lijn verder naar Mongolië, Siberië, Kazakhstan, Oeral, Rusland en Polen, om uiteindelijk via Berlijn en Parijs eindbestemming Londen te bereiken. Ook moet de lijn twee vertakkingen krijgen. Eén daarvan gaat via Turkmenistan en Iran naar India, waarbij ook Afghanistan en Pakistan moeten worden doorkruist.

De Chinezen denken de drie lijnen binnen de tien jaar te kunnen bouwen.